Најновије

"Посни кувар с правилима поста": Пост као лек за душу!

Ново и издању Лагуне.

Фото: Лагуна

„Посни кувар с правилима поста“ Онуфрија Хиландарца је изванредна збирка рецепата посних јела прикупљаних како по српским манастирима тако и оних записаних од бака, мајки и сестара широм света. Уз сваки рецепт наведена је и отачка поука о посту, што представља својеврсну специфичност овог издања.

Прва божја заповест управо је заповест поста, чиме је установљен пост и назначена потреба човечанске природе за овим подвигом. Ова заповест није говорила о количини хране, већ о њеном саставу.

У овој књизи се не налазе само рецепти, већ и историја, традиција, духовност и културна баштина једног народа. Иако уздржавање од одређене хране називамо постом, пост има и своју другу димензију – духовну. Духовна страна поста је далеко тежа од телесне. Телесни пост је кад се уздржавамо од мрсне хране, а духовни кад се уздржавамо од злих помисли, дела и речи. Без духовне димензије пост престаје да буде хришћански пост и постаје проста дијета.

Архимандрит Онуфрије (Вранић) игуман је манастира Денковац у Епархији шумадијској. Овај кувар је плод вишегодишњег прикупљања рецепата посних јела. Књигу додатно обогаћују занимљиве илустрације манастирске свакодневице Маје Шолак Батаковић.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА