Najnovije

"Posni kuvar s pravilima posta": Post kao lek za dušu!

Novo i izdanju Lagune.

Foto: Laguna

„Posni kuvar s pravilima posta“ Onufrija Hilandarca je izvanredna zbirka recepata posnih jela prikupljanih kako po srpskim manastirima tako i onih zapisanih od baka, majki i sestara širom sveta. Uz svaki recept navedena je i otačka pouka o postu, što predstavlja svojevrsnu specifičnost ovog izdanja.

Prva božja zapovest upravo je zapovest posta, čime je ustanovljen post i naznačena potreba čovečanske prirode za ovim podvigom. Ova zapovest nije govorila o količini hrane, već o njenom sastavu.

U ovoj knjizi se ne nalaze samo recepti, već i istorija, tradicija, duhovnost i kulturna baština jednog naroda. Iako uzdržavanje od određene hrane nazivamo postom, post ima i svoju drugu dimenziju – duhovnu. Duhovna strana posta je daleko teža od telesne. Telesni post je kad se uzdržavamo od mrsne hrane, a duhovni kad se uzdržavamo od zlih pomisli, dela i reči. Bez duhovne dimenzije post prestaje da bude hrišćanski post i postaje prosta dijeta.

Arhimandrit Onufrije (Vranić) iguman je manastira Denkovac u Eparhiji šumadijskoj. Ovaj kuvar je plod višegodišnjeg prikupljanja recepata posnih jela. Knjigu dodatno obogaćuju zanimljive ilustracije manastirske svakodnevice Maje Šolak Bataković.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA