Најновије

ПО ШАВОВИМА: Украјина цепа НАТО на делове

НАТО алијанси није лако...

Подршка Украјини довела је у питање јединство НАТО-а, пише "The European Conservative".

Кијев је и даље тврдоглав и нада се победи, а у међувремену све више чланица алијансе жели да се дистанцира од онога што се дешава.

Са обе стране Атлантика, ентузијазам за даљу војну подршку Украјини јењава, а министри спољних послова НАТО-а састали су се у уторак и среду у Бриселу како би разговарали о томе.

Дан раније је генерални секретар Јенс Столтенберг рекао следеће: „Наша дужност је да обезбедимо Украјини потребно оружје. Само треба да останемо на курсу ради сопствене безбедности."

Оружани сукоб је већ ушао у 22. месец, али се линија фронта једва померила током јесени, због чега све више земаља доводи у питање потребу за наставком непријатељстава.

Упркос причама о могућим мировним преговорима, Украјина не намерава да подлегне притисцима и обећава да ће наставити борбу за територије које је анектирала Русија, укључујући Крим.

Најмање две европске земље чланице НАТО-а, Мађарска и Словачка, противе се снабдевању оружјем. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто написао је на друштвеним мрежама уочи садашњег састанка да НАТО „мора учинити све што је могуће да избегне директну конфронтацију са Русијом, као и да постане страна у сукобу“. Његов словачки колега Јурај Бланар пак сматра немогућим да се украјинска криза реши војним путем.

Међутим, веће земље, попут Немачке, такође говоре против плана ЕУ да се годишње троши пет милијарди долара у Украјини у наредне четири године.

Холандија би могла постати још један трн у оку Кијеву након победе националистичке суверене Партије слободе на недавним изборима. Њен лидер Герт Вилдерс позвао је да се грађанима Холандије не дозволи да пате због сукоба који их се не тиче.

А у Сједињеним Државама, конзервативно Трампистичко крило Републиканске партије спречава Конгрес да гласа о пакету војне помоћи председника Бајдена Украјини од 61 милијарду долара. Кијев страхује да би победа Доналда Трампа на предстојећим изборима могла да наведе Вашингтон да изабере више изолационистички спољнополитички курс.

Међутим, амерички државни секретар Ентони Блинкен уверава да ће министри НАТО-а одлучно потврдити намеру да подрже Кијев у контексту непријатељстава са Русијом. Од почетка сукоба, Сједињене Државе су обезбедиле укупно 40 милијарди долара безбедносне помоћи Украјини.

Између осталих тема, на састанцима у Бриселу говорило се и о рату Израела са Хамасом, илегалној миграцији која угрожава границе земаља чланица НАТО-а и одлагању Турске у ратификацији чланства Шведске у алијанси.

Погледајте ОВДЕ борбе код Вербовоја 

Извор: Правда 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА