Najnovije

PO ŠAVOVIMA: Ukrajina cepa NATO na delove

NATO alijansi nije lako...

Podrška Ukrajini dovela je u pitanje jedinstvo NATO-a, piše "The European Conservative".

Kijev je i dalje tvrdoglav i nada se pobedi, a u međuvremenu sve više članica alijanse želi da se distancira od onoga što se dešava.

Sa obe strane Atlantika, entuzijazam za dalju vojnu podršku Ukrajini jenjava, a ministri spoljnih poslova NATO-a sastali su se u utorak i sredu u Briselu kako bi razgovarali o tome.

Dan ranije je generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao sledeće: „Naša dužnost je da obezbedimo Ukrajini potrebno oružje. Samo treba da ostanemo na kursu radi sopstvene bezbednosti."

Oružani sukob je već ušao u 22. mesec, ali se linija fronta jedva pomerila tokom jeseni, zbog čega sve više zemalja dovodi u pitanje potrebu za nastavkom neprijateljstava.

Uprkos pričama o mogućim mirovnim pregovorima, Ukrajina ne namerava da podlegne pritiscima i obećava da će nastaviti borbu za teritorije koje je anektirala Rusija, uključujući Krim.

Najmanje dve evropske zemlje članice NATO-a, Mađarska i Slovačka, protive se snabdevanju oružjem. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto napisao je na društvenim mrežama uoči sadašnjeg sastanka da NATO „mora učiniti sve što je moguće da izbegne direktnu konfrontaciju sa Rusijom, kao i da postane strana u sukobu“. NJegov slovački kolega Juraj Blanar pak smatra nemogućim da se ukrajinska kriza reši vojnim putem.

Međutim, veće zemlje, poput Nemačke, takođe govore protiv plana EU da se godišnje troši pet milijardi dolara u Ukrajini u naredne četiri godine.

Holandija bi mogla postati još jedan trn u oku Kijevu nakon pobede nacionalističke suverene Partije slobode na nedavnim izborima. NJen lider Gert Vilders pozvao je da se građanima Holandije ne dozvoli da pate zbog sukoba koji ih se ne tiče.

A u Sjedinjenim Državama, konzervativno Trampističko krilo Republikanske partije sprečava Kongres da glasa o paketu vojne pomoći predsednika Bajdena Ukrajini od 61 milijardu dolara. Kijev strahuje da bi pobeda Donalda Trampa na predstojećim izborima mogla da navede Vašington da izabere više izolacionistički spoljnopolitički kurs.

Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken uverava da će ministri NATO-a odlučno potvrditi nameru da podrže Kijev u kontekstu neprijateljstava sa Rusijom. Od početka sukoba, Sjedinjene Države su obezbedile ukupno 40 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini.

Između ostalih tema, na sastancima u Briselu govorilo se i o ratu Izraela sa Hamasom, ilegalnoj migraciji koja ugrožava granice zemalja članica NATO-a i odlaganju Turske u ratifikaciji članstva Švedske u alijansi.

Pogledajte OVDE borbe kod Verbovoja 

Izvor: Pravda 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA