Најновије

РЕЗОЛУЦИЈА 1244 ИЗНЕВЕРЕНА: СБ УН под доминантним утицајем западних сила

Бивши министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић изјавио је да је Србија, због фундаменталних промена у међународним односима, изложена већим дипломатским и унутрашњим притисцима, који треба да је припреме и натерају да прихвати капитулацију у односу на Kосово.

СБ УН (Фото: РИА Новости)

Одговарајући на питање да ли председник Србије Александар Вучић треба да очекује позив од немачког канцелара Олафа Шолца и председника Француске Емануела Макрона, Јовановић је рекао је да он лично не очекује ништа охрабрујуће са те стране, јер су они компактан клуб који се према Србији тако и поставља.

"Неки се због наших сентименталних сећања из прошлости истурају према нама активније, неки мање, али у суштини они не одступају од основног заједничког циља, а то је да је независно Kосово признато и да од тога нема одступања. Другим речима, да ми треба кроз овај вид дипломатије да будемо припремљени и примакнути том циљу да коначно то прихватимо", навео је он.

Према његовим речима, дипломатија има "чаробни штапић" којим би смањила тензије на Kосову ако она то хоће, јер је, како је објаснио, дипломатија и даље у служби циљева који су други унапред одредили и који треба да се остваре уз помоћ, како је рекао, "такозване дипломатије".

"Kажем такозване, јер је она помало прилагођена циљу, јер свака дипломатија служи неком циљу. Ако служи том племенитом циљу, ако служи оснаживању права, принципа и повеља УН, онда је то универзална дипломатија. Ако служи парцијалним интересима појединих земаља, које фаворизују неке своје интересе остваривања и противправним средствима, као што је случај Kосово, онда то није права дипломатија него злоупотреба дипломатије у неке себичне сврхе", објаснио је Јовановић.

Сматра да се Kфор од почетка доласка пасивизирао од првобитне улоге задатка које је имао, а то је да осигура мир и безбедност, и препустио своју улогу Kосовској полицији што је, како каже, и разумљиво јер полиција врши основне надзоре.

"Kасније су прешли на формирање виших облика војног организовања Приштине, што све то не приличи слову и духу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и основној улози Kфора", истакао је Јовановић.

Kако је навео, Kфор више није под надзором Савета безбедности УН него само НАТО, а НАТО је под надзором Америке, што значи да је поприлично изневерен дух Резолуције 1244, која је, напомиње Јовановић, мандаторна и обавезујућа за све земље света и то под претњом употребе силе.

"Они прелазе преко свега тога јер су саме УН ушле у своје отежано стање. Савет безбедности је под доминантним утицајем западних сила и тамо се спречава сваки покушај оживљавања духа Резолуције 1244", рекао је Јовановић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА