Најновије

ЗАПАД СИКЋЕ ЗБОГ СИ ЂИНПИНГОВЕ ПОСЕТЕ БЕОГРАДУ: Страх од "анти-НАТО" реторике

Председник Кине Си Ђинпинг ће у мају посетити Србију, Мађарску и Француску, што је прва његова посета континенту после 2019. године, преноси "Политико".
Први човек Кине

Први човек Кине

Године 2019. свет је био сасвим другачије место, а ЕУ је тешко могла да замисли рат који ће се водити на њеном прагу.

Тројица европских дипломата су изјавила да постоји бојазан да би Си Ђинпинг поново могао да користи антинатовску реторику, посебно приликом посете Београду, до које ће доћи 7. маја.

На овај датум се обележава 25 година од америчког бомбардовања кинеске амбасаде током агресије против Југославије 1999. године, у којој је убијено троје новинара кинеских државних медија, док је Вашингтон то назвао "несрећом".

Током Сијеве државне посете Србији 2016. године, председник Кине је прво обишао локацију кинеске амбасаде и одао почаст жртвама. Кинеска државна новинска агенција Синхуа описала је "варварске ракетне нападе на кинеску амбасаду у Југославији током дрског бомбардовања које је извршио НАТО, предвођен САД."

Што се тиче настојања Украјине да се придружи НАТО-у, Пекинг се уздржао од помињања НАТО по имену, изјављујући да блоковски менталитет није релевантан у данашњем свету и да "безбедносне бриге свих страна" треба узети у обзир.

Пекинг осуђује агресију НАТО на Југославију и оптужује понашање Јапана као део "покушаја да се досегне Кина и подстакну сукоби."

Кинески председник Си Ђинпинг посетиће Мађарску од 8. до 10. маја, у оквиру путовања по Европи, потврдио је министар кабинета Гергељ Гуљаш за "Блумберг".

Премијер Виктор Орбан жели да продуби економске везе са Кином, укључујући и проширење учешћа Мађарске у Иницијативи Појас и пут, у коју ће се укључити пројекти модернизације железнице и финансирања новог нафтовода који би је повезао са Србијом.

Очекује се да ће Си у Мађарску допутовати након посете Француској и Србији.

Прочитајте ОВДЕ о расулу у украјинској војсци

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА