Најновије

МЕЛОНИЈЕВА ТИХА О КОСОВУ: Акценат на бизнису и мигрантима, али и Украјини и Гази...

Ђорђа Мелони, премијерка Италије, гост је званичног Београда и председника Србије, Александра Вучића.

Они су се заједно обратили на конференцији за штампу, а Мелонијева је у свом говору акценат ставила на добру трговинско-економску сарадњу две земље.

Мислим да је Београд први град где су велике италијанске компаније отвориле своје канцеларије. То говори како гледамо на Србију. Ту има утицај и председник Вучић и посао који овде обавља. То повећава интерес италијанских компанија. Различите регије су заинтересоване за повећање сарадње. Данас постоји много изазова, али они дају нове могућности када говоримо о енергетској транизицији и обновљивој енергији - казала је Мелони.

- Наставићемо да будемо међу првим земљама које подржавају процес проширења, то јесте уједињења Европе. Оно што треба да ураде европске инситуције то је процес како би било гарантовано да ће доћи до уједињења Европе. За нас је битно да Западни Балкан уђе у европску породицу. Председник зна да може да рачуна на нашу подршку, како бисмо убрзали процес прближавања ЕУ и све оно што ЕК тражи. Ми ћемо бити за вас на том путу, битно је да п0стоји више безбедности и развоја. Знам да ће Србија наставити да има конструктиван приступ дијалогу са Косовом. Италија подржава тај процес да дође до реализације свих обавеза које су стране на себе преузеле. Има и других тема у којима можемо да сарађујемо и нађемо многа решења - казала је Мелони.

Поменула је да Рим и Београд имају иста виђења по питању миграција, сходно томе да је то горући проблем у Италији.

- Бринео о бобри против нелегалних токова миграната. Говорили смо и о кризама које постоје, рату између Русије и Украјине. Ми смо 360 посто уз Украјину, и сви треба да радимо на томе да дође до смањења ескалације. Италија се залаже и на хуманитарном пољу... Што се тиче Газе и ту смо ангажовани на хуманитарном плану, о свему томе смо говорили - казала је Мелони.

Прочитајте ОВДЕ шта је председница Заветника поручила у Краљеву

Извор: Правда.рс / Новости

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА