Најновије

НАТО СПРЕМА ЗВАНИЧАН ДЕМАНТ МАКРОНА: Алијанса неће слати војнике у Украјину

У припреми је званични документ у којем ће се потврдити политика "без војника на терену" за коју су се САД залагале до сада, сазнаје италијански "Коријере дела сера".

НАТО се спрема да се званично супротставити слању трупа на бојно поље у сукобу у Украјини, у складу са дугогодишњим ставом САД о том питању, објавио је италијански лист "Коријере дела сера".

Према нацрту документа који треба да буде одобрен на јулском самиту Алијансе у Вашингтону, НАТО ће се придржавати принципа "без војника на терену", који је италијански лист описао као "једну од кључних фраза" у документу.

Међутим, војни блок под вођством САД се такође се припрема да уведе одређене промене, наводи лист. Док напоре Запада да подржи Украјину тренутно предводи такозвана Рамштајн група са америчким министром одбране Лојдом Остином на челу, ова мисија ће наводно бити премештена у седиште НАТО-а у Бриселу на јулском самиту.

Тај потез произлази из чињенице да највећи део помоћи Украјини дају чланице НАТО-а, пише "Коријере дела сера".

Италијански лист такође наводи да НАТО планира да настави са јачањем свог војног присуства у источној Европи и балтичким државама, где намерава да појача укупну борбену снагу на 300.000 војника. 

До наводне одлуке да се не шаљу трупе у Украјину долази након што је Емануел Макрон поново одбио да искључи тај потез, тврдећи да је таква реторика део "стратешке двосмислености" која има за циљ одвраћање Русије.

Француски председник је, такође, наговестио да би се западне трупе могле појавити у Украјини "ако би Руси пробили линије фронта, (и) ако би Украјина то захтевала".

Лидер демократске мањине у Представничком дому Конгреса САД Хаким Џефрис поновио је сличне примедбе раније ове недеље, тврдећи да Вашингтон мора да настави да подржава Кијев оружјем како би спречио колапс Украјине.

Ако Украјина падне, "постоји велика вероватноћа да ће Америка морати да уђе у сукоб", изјавио је Џефрис. Амерички председник Џозеф Бајден је, међутим, рекао да је одлучан да не шаље трупе у Украјину.

Москва је осудила "ратоборну реторику" Француске, упозоривши да изјаве о могућем размештању западних трупа у Украјину ескалирају сукоб.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је у среду да би француске трупе "неизбежно постале мете руске војске" ако се појаве у зони сукоба.

Руско Министарство одбране је у понедељак најавило вежбу за размештање тактичког нуклеарног оружја као одговор на, како је наведено, "провокативних изјава и претњи" западних званичника.

ПОЉСКА ПОДИГЛА РАТНЕ АВИОНЕ: Уплашиле их "интензивне" акције Русије...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube