Најновије

БЛАМ: Украјинци избегавају да користе француске хаубице "Цезар"

Француске самоходне хаубице CAESAR Mk1 калибра 155 мм, које су украјинске оружане снаге добиле од француског Министарства одбране, нису погодне за борбена дејства. Ово је изјавио командант једне од украјинских бригада Јан Јацичин.
Хаубица "Цезар" / Скриншот

Хаубица "Цезар" / Скриншот

Командант украјинске бригаде дао је интервју француском издању Le Monde у којем је критиковао француску самоходну хаубицу Caesar због његове неспособности да води интензивна борбена дејства. Према Јацичину, инсталација је веома прецизна и брзо пуца, али веома крхка, захтева сталну негу, а у борбеним условима то је веома тешко обезбедити. Његова бригада је наоружана француским хаубицама, али се оне ретко користе.

“Ваша Caesar самоходна хаубица пуца веома брзо и са великом прецизношћу. Али ја је користим веома ретко, јер је превише крхка и слабо прилагођена ратној стварности”, рекао је командант бригаде.

Осим тога величина хаубице такође ствара проблеме. Према речима украјинског официра, због величине самохотке „Цезар“ руско противбатеријско оружје је брзо открива, након чега је напада. Поред тога, хаубица се мора стално чистити, иначе једноставно престаје да пуца.

Ова дама воли чистоћу. Њена послуга су као хирурзи, увек носе рукавице и галоше, принуђени су да спавају у њима да је не би упрљали”, додао је командант бригаде.

Напомињемо да ове жалбе украјинске војске на западно оружје нису прве, критике су стизале скоро од самог почетка руске интервенције. Напомиње се да су испоручени системи, и то не само артиљеријски, превише сложени и захтевају стално одржавање.

Прочитајте ОВДЕ о “убијеним НАТО официрима” у Украјини

Извор: Тв Фронт / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube