Најновије

Ракете чија је цена порасла после рата у Украјини: Какве су могућности Џавелина који Приштина жели да купи од САД

На данашњем састанку је амерички амбасадор Кристофер Хил обавестио председника Србије Александра Вучића да су САД одлучиле да прихвате захтев Приштине о куповини противтенковских ракета Џевелин. У саопштењу из Председништва је наведено да ће Стејт Департмент тај захтев Приштине да упути Конгресу, чиме почиње званична процедура. Председник Вучић је рекао да је ова информација велико разочарање за Србију, али да ће Београд заједно са САД, радити на очувању српско-америчких односа.

Џавелин (Фото: Национална гарда Минесоте)

О каквим се заправо ракетама ради? ФГМ-148 Џавелин је лаки преносни противоклопни систем. На сајту произвођача "Локид Мартина" се наводи да се ракете испаљују с рамена и да се аутоматски наводе до мете након лансирања. То дозвољава ономе ко испаљује ракету да нађе заклон и да избегне противудар. Одмах након испаљивања, лансер може да се поново напуни и спреман је испаљивање нове ракете.

Значајно је то што ракете нападају  мету одозго, што значи да Џавелин надлеће своју мету због боље видљивости, а затим удара у место где је оклоп најслабији. Да би испалио ракету, онај ко је лансира једноставно одређује мету курсором. Због свог дизајна, систем Џавелин може да се користи из унутрашњости објеката или бункера.

На сајту Балканске безбедносне мреже се наводи да је систем намењен за уништавање модерних тенкова и других оклопних возила, као и нисколетећих хеликоптера.

"Систем је опремљен тандем кумулативном бојевом главом која пробија оклопе најмодернијих тенкова, пре свега због удара на циљ одозго, где је оклоп најслабији. Домет је од 65 до 4.000 метара. Може да се лансира са земље (оператер може да буде и један војник) или са возила", наведено је.

Највећи и први корисник Џавелина је Војска САД која поседује око 50.000 пројектила и 12.000 лансирних јединица, према подацима из јуна 2023. године.

Џавелин "славу" стекао током сукоба у Украјини

Међутим, у фокус јавности Џавелин је дошао када је почела руска инвазија на Украјину. Управо тим ракетама је уништен велики број руских тенкова, оклопних возила и камиона. BBC пише да су САД на почетку рата послале Украјини 2.000 противтенковских ракета овог типа, а испоруке су се наставиле и касније.

Многи руски тенкови су опремљени реактивним оклопом који упија силу ударца пројектила. Међутим, како пише BBC, Џавелини су опремљени са две бојеве главе. Једна пробија реактивни оклоп, а друга пробија шасију испод. 

Ник Рејнолдс, истраживачки аналитичар за копнено ратовање при Краљевском институту уједињених служби (РУСИ) рекао је да је тај тип ракета, као и НЛАВ, веома продоран.

"Без те убојите помоћи, ситуација у Украјини била би веома другачија", рекао је Рејнолдс у пролеће прошле године.

Колико коштају Џавелини?

Када је Балканска безбедносна мрежа писала о најави Хрватске да ће купити ове пројектиле прошле године, наведени су подаци из буџета одбране Копнене војске САД, према којима је цена једне лансирно командне јединице износила око 311.000 долара, док је цена једног пројектила 263.000 долара. Међутим, америчка војска добија ту опрему по повољнијој цени. 

Додаје се да је ранијих година просечна цена једног пројектила износила око 165.000 долара, док је цена лансирне јединице била око пола милиона. Раст цена пројектила је резултат повећане потражње због рата у Украјини, јер је произвођач морао да гради нове погоне за производњу. 

ОМТАС сличан Џавелину

Иначе, председник Вучић је прошле године рекао да су Косовске безбедносне снаге добиле јаке противоклопне системе ОМТАС турске производње који су попут Џавелина.

Систем ОМТАС има домет од 0,2 до 4 километра и опремљен је тандем кумулативном бојевом главом која пробија оклоп свих савремених тенкова и оклопних возила, наводи се на сајту произвођача, турске компаније "Рокетсан". Исто може да изведе удар одозго или спреда, а има и могућност навођења до циља на основу инфрацрвених зрака.  

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор:Јуроњуз Србија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube