Најновије

ЗАКУВАВА СЕ У ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ: Бразил шаље војску на границу са Венецуелом

Бразилске власти саопштиле су да распоређују војску дуж границе са Венецуелом након што је венецуеланска влада објавила планове да припоји област коју већински контролише друга јужноамеричка држава - Гвајана, преноси Би Би Си.

Бразил (Фото: flickr)

Регија Есекибо богата нафтом је спорна још од 19. века када је Гвајана била британска колонија.

Након што су пре неколико година откривене резерве нафте и гаса на мору, Венецуела је обновила захтев да јој се врати територија.

У недељу је одржан референдум у Венецуели на којем је огромна већина, према званичним резултатима, подржала владине тежње о територији Есекибо.

Према званичним подацима, 95 одсто бирача на референдуму у Венецуели подржало је оснивање нове венецуеланске државе у региону.

Иако је гласало тек два милиона људи, што је око 10 одсто бирача са правом гласа, тежње власти Венецуеле имају велику подршку у земљи.

Председник Венецуеле Николас Мадуро потом је затражио од државне нафтне компаније да тамо изда дозволе за експлоатацију и предложио је да скупштина усвоји закон којим би та област постала део Венецуеле.

Ови потези Венецуеле изазивају забринутост у целом региону.

Док Гвајана држи армију у високом степену приправности, бразилска војска је саопштила да премешта више трупа у погранични град Боа Виста, главни град државе Рораима, као и да допрема борбена возила.

Међутим, сваки евентуални војни упад Венецуеле био би логистички изазован - венецуелански војници би морали да прођу кроз бразилску територију ако крену у Есекибо, јер је терен неприступачан на другим местима.

О нападу на Либан прочитајте ОВДЕ.

Извор: Би-Би-Си на српском

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube