Najnovije

Svilanović: Zapostavljen biznis na putu ka EU je veliki problem

ARANĐELOVAC - Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je danas da privrednike treba uključiti u proces pridruživanja Evropskoj uniji kako bi se pripremili za ono što ih čeka i bi po ulasku u EU profitirali.
Svilanović: Privrednici u EU (Foto: JuTjub)

Svilanović: Privrednici u EU (Foto: JuTjub)

"U procesu pridruživanja EU sada smo u fazi kada je aktivna uglavnom državna administracija, a biznis smo zapostavili i to je ozbiljan problem", upozorio je on govoreći na panelu o ekonomskim perspektivama regiona na "Regionalnom investicionom samitu" u organizaciji NIN fokusa u Aranđelovcu, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj. Prema njegovim rečima, proces pridruživanja treba iskoristiti da se ljudi koji upravljaju biznisom edukuju da prave zajedničke ponude trećim tržištima. On je upozorio na problem da, dok su napori zemlje kandidata za pristupanje usmereni na političke aktivnosti, ekonomija opada što je, kako je podsetio, bio slučaj sa Hrvatskom koja od datuma pristupanja EU nije ostvarila rast. Svilanović je primetio da naša konkurentnost već neko vreme opada te da bi Srbija morala to da prevaziđe i ukazao na problem sive ekonomije od koje imaju štete i privatni i javni sektor. "Nezaposlenost je suštinski i najveći problem svake pojedinačne privrede u našem okruženju, kao i u srpskom društvu", ocenio je. On je najavio da će Turska iduće godine predsedavati grupom 20 najrazvijenijih zemalja i ocenio da to treba iskoristiti da osnujemo poslovni savet Biznis 20 (B20) koji bi uključio i Srbiju i druge zemlje regiona. Taj savet bi se, kako je objasnio, između ostalog bavio razvojem infrastrukture i angažovanjem privatnog sektora, a o tome će već idućeg meseca biti razgovora u Beogradu.
Pročitajte još:Srpski ambasador u Moskvi poručio Rusima: Nećemo uvoditi sankcije protiv Rusije
Govoreći o ekonomskom razvoju regiona, Svilanović je rekao da su tri grupe tema važne - prva je povezivanje kroz unapređenje transportne infrastrukture u šta teba uključii privatni kapital, jer nijedna zemlja u regionu to ne može sama da finansira, zatim unapredenje poslovne klime i, kao treće, energetika. U okviru strategije za razvoj regiona, podsetio je, Evropska komisija je dodela 17 miliona evra od kojih šest za trgovinu, pet za istraživanje razvoja, oko tri za zapošljavanje i oko dva za transport. Vlada Srbije, kako je naveo, treba da donese akcioni plan o sprovođenju dogovorenog u okviru te strategije. "Savet za regionalnu saradnju, uz pomoć i podršku EU, u velikoj meri se refokusirao na ekonomiju, pošto pomirenje i sigurnost u regionu neće biti mogući bez jakog fokusa na ekonomiju", objasnio je on. Savet je u septembru Evropskoj komisiji predstavio 20 novih projekata i sada čeka odgovor u vezi sa finansiranjem istih, zaključio je Svilanović. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA