Najnovije

Albanci bacili molotovljev koktel na srpski lokal!

KOSMET- U selu Gojbulja, kod Vučitrna, nepoznate osobe su bacile molotovljev koktel na seosku prodavnicu. Incident se dogodio u utorak uveče, a bačena su dva molotovljeva koktela na lokal Dragoslava Đurkovića.
Albanci napali srpski lokal (Foto: nowostimira.com)

Albanci napali srpski lokal (Foto: nowostimira.com)

Regionalni portparol policije u Kosovskoj Mitrovici Avni Zahiti potvrdio je da je ovaj napad prijavljen policiji i da se traga za počiniocima. "Incident je prijavljen u utorak oko 22.40 časova. Policijska patrola je izašla na mesto događaja i pronašla flaše koje se nisu zapalile u blizini lokala. Izvršili smo uviđaj i pokrenuta je istraga", objasnio je on. Zahiti je najavio da će biti pojačano policijsko prisustvo u Gojbulji i da će policija učiniti sve kako bi vinovnici ovog incidenta bili što pre ponađeni. Nakon ovog incidenta meštani sela su uznemireni, a povodom napada oglasio se i kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji je osudio najnovije incidente. On je rekao da ovi incidenti mogu uticati ne samo na proces povratka, već i na bezbednost srpske zajednice na Kosovu. Jevtić je kazao da poslednji incidenti na Kosovu ne doprinose stabilizaciji na ovim na prostorima. Prema njegovim rečima, jako je zabrinjavajuća činjenica da određeni politički lideri ne ulažu napore kako bi uticali na smirivanje situacije. Jevtić je istakao da ukoliko određene institucije, to jest političari i svi oni koji čine kosovsko društvo, ne upute jasnu poruku situacija može da eskalira, a incidenti se nastaviti, što će svakako uticati ne samo na proces povratka, već ukupnu bezbednosnu situaciju srpske zajednice na Kosovu. Gojbulja je jedno od četiri preostala sela sa pretežno srpskim stanovništvom u vučitrnskoj opštini. Nekada je u ovom selu živelo više od 300 stanovnika, dok je danas u njemu tek tridesetak srpskih žitelja. Albanski grafiti na srpskim kućama u Crkvenoj vodici U selu Crkvena Vodica kraj Obilića, jutros su osvanuli grafiti "Kosova" i "Albanija" na dvorišnim kapijama srpskih porodica, dok je u lokalnoj školi, koju pohađaju srpska i albanska deca, okačen črtez sa mapom "Velike Albanije". Meštani, koji ne pamte incidente još od ratnih dana, strahuju, jer su do sada, po njihovim recima, imali korektan odnos sa komsijama Albancima, prenosi RTK. Grafiti su ispisani sinoć, žutim sprejem, a incident je prijavljen policiji, koja je izvršila uviđaj. Meštani smatraju da je ovo sitna provokacija, izazvana incidentom na utakmici između Srbije i Albanije, ali su i zabrinuti za bezbednost svojih porodica.
Pročitajte još:Napadi na Srbe na Kosmetu – Srbi traže zaštitu od policije Kosova!Konuzin stigao na paradu u Beograd
  I u zgradi osnovne skole, koju pohađaju, u različitim smenama idu deca srpske i albanske nacionalnosti. U jednoj učionici škole "Dositej Obradović", odnosno "Fazlji Grajćevci", iznad table je okačen crtež sa mapom Velike Albanije, identičan zastavi koja se pojavila na stadionu Partizana. Radnici u ovoj ustanovi kažu da su iznenađeni provokacijom, ali naglašavaju da su juče albanski đaci nosili zastave Albanije i uzvikivali parole "Velika Albanija" i "Autohtoni". RTK prenosi da je grupa albanskih đaka upala u srpsku školu "Braća Aksić" u Lipljanu i prekinula nastavu na srpskom jeziku, a policija vrši uviđaj. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA