Najnovije

Svetska banka: Uslovi za poslovanje u Srbiji su se naglo pogoršali!

BEOGRAD – Srbija je u Izveštaju o uslovima poslovanja Svetske banke za 2015. godinu, kojim se ocenjuje lakoća poslovanja u nekoj zemlji, pala sa 77. na 91. mesto, saopštila je danas ta međunarodna finansijska institucija.
Foto: Vikipedija (Sedište Svetske Banke u Vašingtonu)

Foto: Vikipedija (Sedište Svetske Banke u Vašingtonu)

„Srbija nije zabeležila reforme koje se mere u izveštaju i koje olakšavaju regulatorni okvir tokom 2013/14. godine. Pored toga, Srbija je otežala postupak prenosa imovine”, navodi se u izveštaju. Kako je precizirano, Srbija u prošlogodišnjem izveštaju jeste bila na 93. poziciji, ali je u međuvremenu metodologija promenjena, a prema novoj metodologiji Srbija bi u tom izveštaju bila na 77. mestu. Proširenje nekoliko indikatora ove godine (rešavanje nesolventnosti, zaštita manjinskih investitora, dobijanje kredita) je imalo pozitivan uticaj na rangiranje Srbije, što je delimično umanjeno načinom na koji se rangiranje sada računa.
Pročitajte još:Srbija u recesiji i 2015. godine – bez privrednog rasta!Glavna tužiteljka Euleksa zabranila istragu o podmićivanju!
Srbija je najlošije rangirana po načinu izdavanja građevinskih dozvola, gde je na 186. mestu i po načinu plaćanja poreza - na 165. mestu, a najbolja po zaštiti manjinskih investitora - 32. mesto i rešavanju stečajnog postupka - na 48. mestu. Od 2005. godine, Srbija je sprovela ukupno 18 reformi koje olakšavaju poslovnu regulativu - u poređenju sa globalnim prosekom od 12 reformi po ekonomiji u istom vremenskom periodu. Srbija je sprovela reforme u svim oblastima koje se mere u Izveštaju o poslovanju, osim u oblastima zaštite manjinskih investitora i dobijanja električne energije. Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA