Najnovije

Rusija spremna da isporuči Ukrajini 10 milijardi kubika gasa!

MOSKVA - Rusija je spremna da isporuči Ukrajini do 10 milijardi kubnih metara gasa, neophodnih tokom zimskog perioda, rekao je ruski ministar energetike Aleksandr Novak.
Južni tok (Foto: Gazprom.com)

Južni tok (Foto: Gazprom.com)

- "Gasprom može da isporuči Naftogasu najmanje pet milijardi kubnih metara po sistemu "uzmi ili plati" i po sistemu dopunskih narudžbina, ako budu potrebne u zavisnosti od toga kakva bude zima i kolike temperature, kazao je Novak na sastanku s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim. Prema Novaku, Rusija čeka odgovor od Ukrajine o planu otplate duga za gas u iznosu 3,1 milijarde dolara. Razmatran je plan restruktuiranja duga do kraja godine. Trenutno Evropska komisija je spremna da garantuje otplatu duga u visini 3,1 milijarde dolara, rekao je ministar, a preneo Tas. Projekat protokola koji sadrži uslove obnavljanja isporuka ruskog gasa u Ukrajinu je pripremljen i sada ga razmatra ukrajinska strana. Moskva čeka odgovor Kijeva, objasnio je Novak. Nakon toga treba da ga potpišu tri strane - Rusija, Ukrajina i Evropska unija, dodao je. Novak je naglasio da taj šestomesečni paket može da postane dobro rešenje za period jesen-zima, za pouzdano snabdevanje evropskih potrošača i da je određena cena po kojoj može da se isporuči gas.
Pročitajte još:

Poljaci veruju da će ih NATO braniti

Prve bespilotne letelice stigle u Ukrajinu

Ta cena je određena za šest meseci i predviđa popust od 100 dolara, tako da iznosi 385 dolara za hiljadu kubnih metara, precizirao je ministar. On je ranije danas rekao da će datum novog trojnog sastanka o gasu biti određen posle 7. oktobra, jer je do tada rok za usaglašavanje projekta protokolarnog rešenja. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA