Najnovije

DODIK: Kako to da Škoti imaju pravo na referendum dok Srbi nemaju?

BEOGRAD, BANJALUKA - Predsednik RS Milorad Dodik kaže da su u tom BiH entitetu spremni za reforme koje idu u pravcu stvaranja konfederacije sa ovlašćenjima koje je definisao izvorni Dejton, ili ka savezu država, a sve ostalo je neprihvatljivo.
Dodik Mile (Foto: Media centar -mc.rs)

Dodik Mile (Foto: Media centar -mc.rs)

"Teritorijalni integritet Bosne na kome insistiraju zapadne diplomate bi na taj način bio ispoštovan, a naši interesi dugoročno zaštićeni. Ono što je jako bitno je da razgovaramo, polazeći od pretpostavke da se dogovorimo, sami unutar državne zajednice BiH", rekao je Dodik u intervjuu za "Nedeljnik". On je ponovio svoju ocenu da je vitalni hrvatski interes u Bosni ugrožen, i da RS nema ništa protiv stvaranja trećeg entiteta, ukoliko je hrvatski narod opredeljen za to, o čemu mora da se dogovori sa Bošnjacima. Dodik ne vidi nijedan razlog zašto bi referendum o nezavisnosti na jednom mestu predstavljao demokratsko pravo i civilizacijsku tekovinu (kao u Škotskoj) , a na nekom drugom mestu, konkretno u Republici Srpskoj, predstavljao zabranjenu kategoriju. "Srbi u RS imaju pravo da posegnu za institucijom referenduma, ali ne iz hira, već iz potrebe da se organizuju u onakvu državu koja im ne ograničava razvoj i pravo na bolji život. To je moje ubeđenje i iskustva drugih ma kako da su pozitivna ili negativna ne mogu me pokolebati", naglasio je. Dodik je ocenio i da unitarna BiH nudi maglovitu perspektivu članstva u EU i to preko Sarajeva, da je uveren da je to pogrešan put te da bi ka EU išli brže bez okova preglomazne i preskupe sarajevske administracije koja i RS i Federaciji BiH "jede" ono što stvore. Ocenio je i da su se pojedinci iz određenih ambasada otvoreno uključili u predizbornu kampanju u BiH, i da je to naišlo na osudu u oba entiteta. Kako je istakao, u poslednje vreme određene političke strukture iz RS "fabrikuju" laži o tome kako on navodno sprema nekakve nerede i nasilje nad građanima, što je smišljeno u "istoj kuhinji" koja ima za cilj destabilizaciju RS i urušavanje legitimno izabranih institucija. Pritom je naveo i da su u BiH pre nekoliko meseci, bez bilo kakvih odluka Predsedništva, ušle elitne jedinice britanske vojske čiji dolazak niko do danas nije objasnio. Određene strane obaveštajne službe su već duže vreme izuzetno aktivne, penzionisani obaveštajci su stavljeni u funkciju dovođenja na vlast kooperativnije i mekše političke garniture u RS..., nabrojao je Dodik bezbednosne rizike, ali je naglasio i da građani mogu da budu mirni jer je policija RS spremna da zaštiti svakog čoveka.
Pročitajte još:PODRŠKA AUSTRIJE: RS ima pravo na samoopredeljenje!Napad na slobodu govora: Prekinut TV prenos u UN-u zbog govora argentinske predsednice!
On je napomenuo da ustavne promene koje se najavljuju posle izbora mogu glatko da prođu ako na vlast u RS dođe opozicija, nadležnosti bi se prenele na BiH, po nalogu Visokog predstavnika, a od RS bi u najkraćem roku ostala samo ljuštura koja bi se vremenom integrisala u BiH. Ako pobedi njegova stranka, SNSD, takvih reformi neće biti, naglasio je on. Govoreći o odnosima Republike Srbije i Republike Srpske, ukazao je da ne zavise od političara koji su na vlasti, već imaju i instuticionalni okvir. "Mene su optuživali da sam Koštuničin i da će, kada je na vlast došao Boris Tadić, ti odnosi ići silaznom putanjom. Onda, kada je došlo do nove promene vlasti u Srbiji i pobede gospodina Nikolića i gospodina Vučića, mnogi su govorili da će to trajno udaljiti Srbiju od Srpske. A onda su dve vlade potpisale čitav niz sporazuma i konkretnih projekata, zajedno smo u Višegradu, odnosno u Andrićgradu, obeležili sto godina od sarajevskog atentata i Velikog rata", podsetio je on. Izvor: Srbija Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA