Најновије

ДОДИК: Како то да Шкоти имају право на референдум док Срби немају?

БЕОГРАД, БАЊАЛУКА - Председник РС Милорад Додик каже да су у том БиХ ентитету спремни за реформе које иду у правцу стварања конфедерације са овлашћењима које је дефинисао изворни Дејтон, или ка савезу држава, а све остало је неприхватљиво.
Додик Миле (Фото: Meдиа центар -mc.rs)

Додик Миле (Фото: Meдиа центар -mc.rs)

"Територијални интегритет Босне на коме инсистирају западне дипломате би на тај начин био испоштован, а наши интереси дугорочно заштићени. Оно што је јако битно је да разговарамо, полазећи од претпоставке да се договоримо, сами унутар државне заједнице БиХ", рекао је Додик у интервјуу за "Недељник". Он је поновио своју оцену да је витални хрватски интерес у Босни угрожен, и да РС нема ништа против стварања трећег ентитета, уколико је хрватски народ опредељен за то, о чему мора да се договори са Бошњацима. Додик не види ниједан разлог зашто би референдум о независности на једном месту представљао демократско право и цивилизацијску тековину (као у Шкотској) , а на неком другом месту, конкретно у Републици Српској, представљао забрањену категорију. "Срби у РС имају право да посегну за институцијом референдума, али не из хира, већ из потребе да се организују у онакву државу која им не ограничава развој и право на бољи живот. То је моје убеђење и искуства других ма како да су позитивна или негативна не могу ме поколебати", нагласио је. Додик је оценио и да унитарна БиХ нуди магловиту перспективу чланства у ЕУ и то преко Сарајева, да је уверен да је то погрешан пут те да би ка ЕУ ишли брже без окова прегломазне и прескупе сарајевске администрације која и РС и Федерацији БиХ "једе" оно што створе. Оценио је и да су се појединци из одређених амбасада отворено укључили у предизборну кампању у БиХ, и да је то наишло на осуду у оба ентитета. Како је истакао, у последње време одређене политичке структуре из РС "фабрикују" лажи о томе како он наводно спрема некакве нереде и насиље над грађанима, што је смишљено у "истој кухињи" која има за циљ дестабилизацију РС и урушавање легитимно изабраних институција. Притом је навео и да су у БиХ пре неколико месеци, без било каквих одлука Председништва, ушле елитне јединице британске војске чији долазак нико до данас није објаснио. Одређене стране обавештајне службе су већ дуже време изузетно активне, пензионисани обавештајци су стављени у функцију довођења на власт кооперативније и мекше политичке гарнитуре у РС..., набројао је Додик безбедносне ризике, али је нагласио и да грађани могу да буду мирни јер је полиција РС спремна да заштити сваког човека.
Прочитајте још:ПОДРШКА АУСТРИЈЕ: РС има право на самоопредељење!Напад на слободу говора: Прекинут ТВ пренос у УН-у због говора аргентинске председнице!
Он је напоменуо да уставне промене које се најављују после избора могу глатко да прођу ако на власт у РС дође опозиција, надлежности би се пренеле на БиХ, по налогу Високог представника, а од РС би у најкраћем року остала само љуштура која би се временом интегрисала у БиХ. Ако победи његова странка, СНСД, таквих реформи неће бити, нагласио је он. Говорећи о односима Републике Србије и Републике Српске, указао је да не зависе од политичара који су на власти, већ имају и инстутиционални оквир. "Мене су оптуживали да сам Коштуничин и да ће, када је на власт дошао Борис Тадић, ти односи ићи силазном путањом. Онда, када је дошло до нове промене власти у Србији и победе господина Николића и господина Вучића, многи су говорили да ће то трајно удаљити Србију од Српске. А онда су две владе потписале читав низ споразума и конкретних пројеката, заједно смо у Вишеграду, односно у Андрићграду, обележили сто година од сарајевског атентата и Великог рата", подсетио је он. Извор: Србија Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА