Najnovije

Mere štednje, a čeka nas još veća kriza!

Kada je premijer Aleksandar Vučić, pre skoro mesec dana, najavio paket mera štednje, rekao je da će one dati efekat 2016. godine i dovesti do izlaska iz krize.

Uskoro samo san (Vestinet.rs)

Uskoro samo san (Vestinet.rs)

Međutim, od te godine nas deli cela 2015. A ona bi, prema procenama stručnjaka, zbog manje para u novčanicima mogla da donese manju potrošnju i privremeno uspori privredu.

Više štednje, manje trošenja – moraće to da bude realnost ne samo države već i građana Srbije u 2015. godini. Kada se smanje plate u javnom sektoru i penzije, to će se prvo videti u prodavnicama. "Tokom cele sledeće godine imaćemo recesiju u maloprodajnom prometu, jedan osetno negativan trend u trgovini robom na malo, upravo zbog toga jer će domaća tražnja opasti i biti na izrazito nižem nivou nego ove godine", kaže Saša Đogović iz Instituta za istraživanje tržišta.
Pročitajte još:(FOTO / UZNEMIRAVAJUĆI SADRŽAJ) Donjeck večeras brutalno granatiran sistemima „Uragan“ i „Grad“!
Prema njegovim rečima, građevinarstvo jedino može da podstakne privrednu aktivnost, u zavisnosti od toga kako će se realizovati neki projekti prevashodno u infrastrukturi. A kada padne privredna aktivnost, i ostali statistički pokazatelji idu nizbrdo. Bruto domaći proizvod ove godine će zbog poplava u minus, a štednja bi ga u 2015. mogla pogurati i niže. "Teško je reći tačno koliko će se smanjiti BDP na osnovu tih mera, ali pretpostavljamo da će to povući od 0,5 do jedan odsto nadole našu privredu", kaže Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju. Šestović napominje da je to otprilike iskustvo svih zemalja koje su prošle kroz slične reforme u prethodnih pet do šest godina, od kada je počela međunarodna finansijska kriza. Ipak, to iskustvo pokazuje da posle početnog pada, ako se mere sprovode potpuno i disciplinovano, može da usledi mnogo zdraviji oporavak. Premijer je najavio da bi ukupna ušteda na merama, koje podrazumevaju i smanjenje subvencija, naredne godine, mogla da bude oko 700 miliona evra. U Ministarstvu finansija nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje kakve su njihove procene kako će mere štednje uticati na potrošnju i bruto društveni proizvod. Kažu da su posvećeni izradi rebalansa budžeta posle kojeg će sve biti jasno, a da će on svakako biti usklađen sa postavljenim ciljevima. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA