Najnovije

Kiril: Osećam se kao kod kuće! Irinej: Veliki praznik za Srbiju!

BEOGRAD - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je po dolasku na beogradski aerodrom izjavio da se u Srbiji oseća kao kod kuće.
Patrijarsi Rusije i Srbije (Foto: spc.rs / đakon Aleksandar Sekulić)

Patrijarsi Rusije i Srbije (Foto: spc.rs / đakon Aleksandar Sekulić)

Dočekali su ga i poželeli dobrodošlicu srpski patrijarh Irinej i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Patrijarh Kiril pozdravio je domaćine i izrazio iskrenu radost što je, kako je rekao, stupio na zemlju blisku ruskom srcu. "Osećam se kao kod kuće", rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije. Zajedništvo vere, zajedništvo kulture, veoma bliske istorijske veze, zajednička krv prolivena za zajedničke pobede, sve to čvrsto povezuje naše narode, kazao je. "To nisu obične reči koje upotrebljavamo kada opštimo jedni sa drugima, to su reči koje održavaju istorijsku, kulturnu i duhovnu realnost", istakao je. Naveo je da su u osnovi srpsko-ruskih odnosa zajednička vera i zajednički sistem vrednosti, odnos prema otadžbini, narodu i bližnjima i poželeo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu Srbije mir, blagostanje i spokojstvo. Patrijarhu Kirilu je prethodno dobrodošlicu poželeo patrijarh Irinej rekavši da želi da se on u Beogradu i našem narodu oseća kao među svojima. "Mi smo dva bratska naroda, jednokrvna i jednoverna. Naši odnosi su uvek bili bratski. Naše nade su uvek bile upućene kako carskoj Rusiji, tako i sadašnjoj Rusiji i ona je uvek dolazila kada je bila najpotrebnija", rekao je srpski patrijarh. Poseta patrijarha Kirila Srbiji je uobičajena među crkvama i predstavlja uzvraćanje posete patrijarha Irineja Rusiji. Patrijarh moskovski će u Beogradu boraviti tri dana, a planirano je da, između ostalog, zajedno sa patrijarhom Irinejom osvešta spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom u Devojačkom parku. Ovo je druga zvanična poseta patrijarha moskovskog Srbiji od izbora na tu poziciju. On je, naime, prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.
Pročitajte još:SREM 2014: Rusija i Srbija spremne za antiterorizam!
Irinej: Poseta patrijarha Kirila Srbiji veliki praznik
U Sabornoj crkvi danas je održana pozdravna molitva kojoj su prisustvovali patrijarh Kiril i sprski patrijarh Irinej koji je u pozdravnoj reči rekao da posetu ruskog prvojerarha Srbiji SPC i narod doživljava kao veliki praznik. Molitvi je, pored velikog broja vladika SPC i predstavnika ruske crkve u Beogradu, među kojima i starešina moskovske patrijaršije Vitalij Tarasov, prisustvovao i veliki broj građana. "Vašu posetu našoj crkvi i narodu smatramo posebnim darom božjim. Mi i narod to doživljavamo kao veliki praznik koji će ući u istoriju", rekao je Irinej. Podsetivši da patrijarh Kiril nije prvi put u Srbiji, poglavar SPC je rekao da je Kirilova ljubav prema našoj crkvi i narodu osvedočena nekoliko puta i to uvek kada je to bilo potrebno i korisno. "Vi ste naš drag gost, mi to znamo i cenimo. Znamo da ste i pre nego što ste postali patrijarh pratili zbivanja u našem narodu, posebno na Kosovu i Metohiji. Vaša podrška moralna i matrerijalna našem napaćenom narodu na KiM i crvkama, posebno Prizrenskoj bogosloviji je velika", rekao je srpski patrijarh Patrijarh Irinej je rekao da poseta patrijarha Kirila Kosovu i Metohiji bila željno išcekivana, ali da je ona nažalost morala da izostane. "No, iako je poseta izostala, čvrsto verujemo da postoje ljubav i molitve, posebno za stradali srpski narod na svetoj srpskoj zemlji", istakao je Irinej Uzvraćajući na dobrodšlici, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da se najiskrenije raduje dolasku u "dragu i srcu blisku Srbiju". "Poseta Srbiji ima veliki značaj za mene i uvek sa posebnim osećajem stupam na srpsku zemlju. Ovo je mirna poseta i biće posvećena zajedničkim molitvama. Pričinjava mi duhovnu radost da posetim dobar, čestiti i gostoljubiv srpski narod sa kojim je narod Rusije povezan ljubavlju i bratstvom", rekao je Kiril.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA