Najnovije

Za godinu dana završio pravo na Megatrendu, i od radnika u kladionici postao službenik MUP-a!

BEOGRAD- Miloš Obrenović (33) mogao bi da uđe u anale obrazovnog sistema Srbije kao vunderkind koji je za samo jednu školsku godinu uspeo da se sa tehničke struke preorijentiše na pravnu nauku i za to dobije ne samo zvanje diplomiranog pravnika, već i posao u državnoj službi!
Vunderkind ili nešto drugo?  (Novinenovosadske.com)

Vunderkind ili nešto drugo?  (Novinenovosadske.com)

Slučaj mladog Obrenovića zapravo otkriva ogromnu zapuštenost u srpskom obrazovanju, u kojem je sve moguće, pa i to da se Ministarstvo prosvete drži sasvim po strani dok se sumnjive diplome s privatnih fakulteta peru u državnim školskim ustanovama, a njihovi vlasnici potom postaju kvalifikovani „penjači“ na lestvici državnog aparata. Kakav maher je dojučerašnji blagajnik u sportskoj kladionici i komunalni policajac, a danas službenik MUP-a, najbolje govori podatak da je njemu za ovaj obrt u školovanju bilo potrebno da na „Megatrendu“ položi svega šest diferencijalnih i osam ispita sa četvrte godine studija za državnu upravu i administraciju! Zvanje diplomiranog pravnika „Megatrend“ mu je dodelio u školskoj 2011/2012, bez obzira na to što je on do tada, za tri godine provedene u privatnoj Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija ovladao hidraulikom i pneumatikom, mašinskim elementima, otpornošću materijala, tehničkom mehanikom, senzorima i aktuatorima i ostalim predmetima koji se polažu na smeru kompjuterski-mašinski sistemi. Sa tako stečenom diplomom, Obrenović je, kako nam je potvrđeno u Kriminalističko-policijskoj akademiji (KPA), prošle godine upisao specijalističke studije kriminalistike! - Sa Univerzitetom „Megatrend“ kao izdavaocem, proverili smo njegovu diplomu i ona je validna i verodostojna. Na osnovu nje je primljen na našu akademiju. Mi nemamo ovlašćenja da ulazimo u kvalitet i sadržaj studija koje ta diploma predstavlja - objasnila nam je sekretar KPA Nina Nikolić. Da stvar bude poraznija, ni nadležno ministarstvo nema ovlašćenja da utvrdi da li pneumatika može biti priznata umesto, na primer, obligacionog prava. - Zakonom nije predviđen prelazak sa strukovnih studija na akademske. Ministarstvo prosvete, odnosno nadležna inspekcija, nema uvid u određivanje diferencijalnih ispita zato što je to stručno pitanje o kojem odluku donose stručne komisije fakulteta - objašnjavaju u tom ministarstvu. Na pitanje ko kontroliše stručne komisije na privatnim univerzitetima, odgovor je sličan - kontrolišu ih organi fakulteta, odnosno univerziteta!
Pročitajte još:Šešelj: Sanda Rašković-Ivić je opravdavala Oluju, sa njom nećemo da sarađujemo!Florans Artman: Presuda Šešelju je već napisana, a oslobađanje je nedopustivo!
Stručna komisija sama sebi gazda! Na Univerzitetu „Megatrend“ su pokušali da nas uvere da je Obrenović za jednu školsku godinu na njihovom Fakultetu za državnu upravu i administraciju regularno nadogradio svoje znanje o kompjuterskim i mašinskim sistemima i postao diplomirani pravnik, jer je tako aminovala “Megatrendova“ „stručna komisija”. - Budući da je došao sa nesrodnih studija (Visoka tehnička škola strukovnih studija, Beograd), prema pravilniku o studiranju na Univerzitetu „Megatrend“ , nadležna komisija mu je dodelila šest diferencijalnih ispita iz oblasti prava radi povećanja kompetentnosti za studije prava - objašnjavaju na tom privatnom univerzitetu. Pomenuti pravilnik mu je dopustio da se upiše direktno na četvrtu godinu studija jer je na prethodnom školovanju ostvario 180 ESPB bodova. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA