Najnovije

RUSIJA PREDSTAVILA SVOJ BEZBEDNOSNI KONCEPT: Ključan za stabilnost Persijskog zaliva!

Rusija je predstavila svoj koncept kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu, navodeći kontrolu naoružanja, zajedničke antiterorističke napore i odustajanje od stranog vojnog prisustva kao ključne uslove za stabilnost u turbulentnom regionu.

Ruska mornarica (Foto: ria.ru)

Koncept izdvaja bezbednost u Persijskom zalivu kao "jedan od glavnih regionalnih problema današnjice". Dokument je predstavio zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov u Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi diplomatama iz Irana, arapskih država Zaliva, SAD-a, Velike Britanije, Kine, EU i drugih zemalja. Primećuje se da tenzije u strateškoj oblasti, koje su ostale visoke tokom proteklih nekoliko decenija, ugrožavaju političko i ekonomsko blagostanje na globalnom nivou.

Kolektivna bezbednost (uključujući Rusiju, Kinu i Indiju)

Moskva smatra da bi stvaranje mehanizma kolektivne bezbednosti i saradnje u Persijskom zalivu, uz ravnopravno učešće svih regionalnih aktera, bio adekvatan odgovor na izazove. Takvo međunarodno telo bi moglo uključivati i Rusiju, Kinu, SAD, EU i Indiju kao posmatrače ili pridružene članice.

Transparentna pravila angažovanja...

Da bi se to dogodilo, zemlje Zaliva trebale bi odbaciti upotrebu sile, poštovati suverenitet jedni drugih, ispunjavati svoje međunarodne obaveze i rešiti sve moguće sporove isključivo za pregovaračkim stolom. Dijalog i transparentnost se moraju postići između vojski zemalja regiona, uključujući uspostavljanje telefonskih linija i upozorenja o predstojećim vežbama i avionskim letovima, navodi se u dokumentu.

...bez stranog vojnog uplitanja

„Odustajanje od trajnog raspoređivanja vojnih grupa neregionalnih država na teritoriji Persijskog zaliva“ svrstano je među najvažnije uslove za stabilnost.

Sporazumi o kontroli naoružanja, čiji je cilj uspostavljanje demilitarizovanih zona i sprečavanje akumulacije destabilizirajućih količina oružja od strane različitih strana, moraju biti potpisani između regionalnih igrača. U skladu sa Ugovorom o neširenju nuklearnog naoružanja, oni bi takođe trebali raditi na tome da Zaliv "bude područje bez oružja za masovno uništenje".

Zajednički antiteroristički napor…

Moskva je takođe izrazila uverenje da zemlje Zaliva moraju zajedno da se suprotstave terorizmu, ilegalnoj trgovini oružjem, kao i trgovini drogom i ljudima. Bogdanov je takođe pozvao na rešavanje sukoba u Siriji, Jemenu i „hronični“ izraelsko-palestinski spor, jer oni podstiču regrutovanje ekstremista.

…umesto jednostranih antiiranskih koalicija

Dok Rusija traži načine da smiri napetosti u Zalivu, Velika Britanija je upravo pozvala na misiju „pomorske zaštite pod vođstvom EU“ koja će biti poslata u to područje kako bi podržala siguran prolaz komercijalnih brodova. To saopštenje usledilo je kada je Iran zaplenio britanski naftni tanker u Ormuskom moreuzu, dve sedmice nakon zaplene broda koji je prevozio iransku naftu kod obale Gibraltara od strane britanskih snaga.

SAD su najavile svoju operaciju "Sentinel" kako bi patrolirale ulazima u Persijski zaliv i Crveno more, a trenutno razgovaraju sa svojim evropskim, azijskim i regionalnim saveznicima kako bi ih uverili da se pridruže.

SAD i EU mogu zakonito obavljati takve patrolne misije samo "ako deluju u međunarodnim vodama", a ne u teritorijalnim vodama bilo koje Zalivske države, izjavio je za RT stručnjak za morsko pravo Dejvid Mekines. Međutim, mogućnost kršenja i raznih incidenata ne može biti potpuno isključena zato što je “Ormuski moreuz prilično uzak”.

Poslednjih nekoliko meseci je bilo posebno napeto, jer je Vašington pojačao pritisak na Teheran. S povećanjem američkog vojnog prisustva, strahovi od rata gotovo su se materijalizovali nakon što su SAD okrivile Teheran za napade na naftne tankere, te kada je Iran oborio američku bespilotnu letelicu. Američki predsednik Donald Tramp je rekao da je čak naredio vazdušne napade u znak odmazde, ali da ih je opozvao u poslednjem trenutku.

Rusi pokazali moć svoje Ratne mornarice na Dalekom istoku! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA