Najnovije

Rožaje: Turčinu neće da daju pilanu

ROŽAJE - Bivši radnici "Gornjeg Ibra" protive se najavljenoj prodaji firme biznismenu iz Turske: Ako misli Vlada da nas vara, a mi i dalje da gladujemo, grdno su se prevarili.
Rožaje (Foto: JuTjub)

Rožaje (Foto: JuTjub)

Nova bura u opštini koja je od prosperitetne dospela skoro na samo dno na tabeli razvijenosti. Naime, Vlada je odobrila davanje u zakup pogona "Gornjeg Ibra" (lamelirnica s magacinom i sušarom, pilana, paneli i kotlarnica), ukupne površine 72.600 kvadrata, turskoj kompaniji "Sandžakli". Ovoj odluci je prethodio razgovor potpredsednika Vlade, inače lidera Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, rođenog Rožajca, s ministrom energetike i prirodnih resursa Turske Tenerom Jildizom. Kako je saopšteno sa sednice Vlade, firma iz Turske je iskazala nameru da rekonstruiše pogone i u prvoj godini zaposli najmanje 75 radnika. - Kako Zakon o državnoj imovini definiše da se sredstva ostvarena prodajom državne imovine koriste za realizaciju strukturnih reformi, otvaranje radnih mesta, ulaganje u infrastrukturu i druge kapitalne investicije od interesa za Crnu Goru, Ministarstvo finansija je mišljenja da sredstva ostvarena predmetnom valorizacijom treba da predstavljaju prihod budžeta Crne Gore - ističe se u saopštenju sa sednice Vlade, uz napomenu da su Vlada i "Gornji Ibar" u stečaju zaključili ugovor o kupoprodaji dela imovine firme. Međutim, to je izazvalo gnev u NVO "Manjinski akcionari Gornji Ibar", koja nedeljama u Rožajama organizuje proteste povodom pljačkaških privatizacija i siromašenja građana. - Ako misli Vlada Crne Gore, na čelu s Milom Đukanovićem i Rafetom Husovićem, da nas i dalje vara i na prevaru daje kompaniju u zakup, a mi i naša deca da nastavimo gladovanje,grdno su se prevarili.Poručujemo Ibrahimu Sandžakliju, gazdi "Sandžaklija", da mu ne padne na pamet da krene da otima firmu koju su radnici stvorili. Krene li, dobiće odgovor. Nećemo ni njemu ni njegovom partneru Husoviću dozvoliti da privire u nju, pa kada bi svi živote ispred nje položili, dok se ne ispoštuje svaki bivši radnik i manjinski akcionar koji je oštećen od Vlade i Ministarstva finansija - saopštio je predsednik NVO "Manjinski akcionari Gornji Ibar" Sadik Klimenta.
Pročitajte još:Hrvatska zbog Šešelja propustila svoju šansu na SamituJUTARNJI.HR: Srbija se ponosi Kinom
Privrednici iz Turske, poreklom sa ovih prostora, spremni su da ulažu kapital u Crnu Goru - rekao je u razgovoru s potpredsednikom Vlade Rafetom Husovićem u Podgorici ministar Jildiz. On je biznismenima sugerisao da "usmere interesovanje ka severu Crne Gore, jer je upoznat da tamo postoje resursi za razvoj turizma, energetike i poljoprivrede, gde će i Vlada Turske pomoći kroz određene olakšice i podsticaje". Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA