Najnovije

NISU BAŠ SVE ZEMLJE EU SOLIDARNE SA UKRAJINOM: I Zagreb delimično okreće leđa Kijevu?

Poljska, Mađarska i Slovačka pokazuju delimičnu solidarnost sa Kijevom produžavajući zabranu uvoza ukrajinskog žita.

Ukrajina (Foto; RIA Novosti)

Ovu optužbu je izneo ministar za hranu i poljoprivredu Nemačke DŽem Ozdemir na račun niza država, a citirao ga je američki list Politiko.

"Kada vama odgovara, vi ste solidarni, a kada vam ne odgovara niste solidarni", osudio on je politiku nekih zemalja na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica Evropske unije.

 

Kako je jedan evropski diplomata istakao u razgovoru za Politiko, politika Varšave po pitanju uvoza ukrajinskog žita je motivisana „ne ekonomskim problemima, već političkim ciljevima” aktuelne vlasti uoči izbora.

Prethodno je prestala da važi zabrana Evropske komisije za isporuku semena pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine na teritoriju pet susednih zemalja. Mađarska, Slovačka i Poljska uvele su ograničenja na uvoz proizvoda na nacionalnom nivou.

Kijev je 18. septembra podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Mađarske, Poljske i Slovačke. Nadležni su istakli da zabranu uvoza žitarica u tri zemlje smatraju neprihvatljivim kršenjem.

Plenković: Nećemo uvoziti ukrajinske žitarice

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice EU odlučile da produže embargo na uvoz hrane iz te zemlje.

Plenković je rekao da je predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita iz Ukrajine pa da onda hrvatski poljoprivrednici budu u problemu.

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je "očito da su ove zemlje zabeležile da je deo tog žita bio plasiran na njihovo tržište", prenose hrvatski mediji.

Visoki ukrajinski zvaničnici potvrdili su ranije da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru.

O eksplozijama u Lavovu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda/SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA