Najnovije

Zdravstveni sistem EU na istom nivou bez obzira na krizu

BRISEL - Osnovna zdravstvena zaštita građana u većini zemljama EU, uprkos smanjenju troškova namenjenih zdravstvu, zadržana je na nivou koji je bio pre otpočinjanja ekonomske krize 2009. godine.
Vakcine (Foto: consciouslifenews.com)

Vakcine (Foto: consciouslifenews.com)

U zemljama EU između 2009. i 2012. bužeti za zdrastvenu zaštitu građana u proseku su godišnje smanjivani 0,6 odsto, posle godišnjeg prosečnog rasta od 4,7 odsto u periodu od 2000. i 2009. "Jedan broj zemalja EU je vodio računa da ne primenjuje politiku štednje koje bi imale poguban uticaj na narod", objasnio je Gaetan Lafortin, ekonomista zdravstvenog sektora u Organizaciji za ekonmsku saradnju i razvoj (OECD), prenosi AFP. U godišnjem izveštaju OECD-a o zdravstevnoj zaštiti u 28 zemalja članica EU analizaran je kvalitet pružanja zdravstvenih usluga koje pokriva zdravstveno osiguranje građana, zatim udaljenost zdravstvenih ustanova od mesta stanovanja građana kao i dužina čekanja na lekaske preglede. Budžetski rezovi, smanjenje plata i broja zaposlenih imali su različit uticaj na sistem zdravstvene zaštite zemalja EU. U Nemačkoj je u proseku godišnje ulaganje u zdrastveni sistem u periodu od 2009. i 2012. smanjivano po 1,8 odsto, dok je u 2000. i 2009. u proseku svake godine ulagano 2,1 odsto više nego prethodne. U Francuskoj troškovi za zdravstveno osigaranje na godišnjem nivou po osobi iznose 3.220 evra dok taj prosek u EU iznosi 2.193 evra. U periodu između 2009. i 2012. u proseku u francuski zdravstveni sistem ulagano je svake godine po 0,8 odsto više, a u periodu od 2000. do 2009. taj rast iznosio je dva odsto.
Pročitajte još:(TREJLER) Novi film Brus Vilisa – „VICE“
Najveći pad ulaganja u zdravstvo zabeležen je u Grčkoj koja je u periodu od 2009. i 2012. svake godine izdvajala po devet odsto manje sredstava, dok je prosečan rast ulaganja u periodu od 2000. do 2009. iznosio 5,4 odsto. U izveštaju se navodi da je u Grčkoj broj korisnika plaćenog osiguranja drastično smanjen poslednjih godina, posebno među nezaposlenima u dužem vremenskom roku. Problem udaljenosti zdravstvenih ustanova kao i roka za prijem na lekarski pregled je povećan u godinama krize. U 2012. na operaciju kuka u Holandiji se u proseku čekalo najmanje 40 dana, a u Španiji i Mađarskoj četiri puta duže, 150 dana, navodi se i izveštaju. Broj lekara konstantno raste u svim zemljama EU, većina lekara opšte prakse skoncentrisana je u glavnim gradovima i urbanim sredinama dok je oskudica u medicinskom kadru i dalje prisutna u ruralnim područijima. U izveštaju se navodi da je dobra vest to što je životni vek građana u zemljama EU od 1990. do 2012. povećan za 5,1 godinu na 79,2 godine. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA