Najnovije

Trgovina sa Rusijom premašila cifru od 3 milijarde dolara

BEOGRAD - Ukupna robna razmena između Srbije i Rusije je u 2013. izosila nešto više od tri milijarde dolara, što je za 11,6 odsto više u odnosu na 2012. godinu, rečeno je danas na skupu "Rusija-Srbija: Izvoz bez granica", na kojem je zaključeno da je perspektiva saradnje dve zemlje daleko veća.
Foto: Vikipedija

Foto: Vikipedija

Predstavnici Rusije su u Privrednoj komori Srbije istakli da ogromno rusko tržištu ima veliku potrebu za srpskim poljoprivrednim proizvodima, kao i da bi Srbija trebalo više da koristi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Feredacijom.
Srbija je jedina evropska država, pored nekih članica Zajednice nezavisnih država, koja sa Rusijom ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini. Srpski izvoz u Rusiju u 2013. je bio nešto više od milijardu dolara, što je rast od 22,2 odsto u odnosu na 2012. godinu. Uvoz iz Rusije je, takođe, porastao u 2013. za 6,6 odsto i iznosio je 1,96 milijardi dolara.
Prema podacima PKS, Srbija iz Rusije najviše uvozi energete, a izvozi hula-hop i samodržeće čarape. "Robna razmena sa Rusijom je u 2013, prvi put od devedesetih godina prošlog veka, premašila tri milijarde evra, ali još ima prepreka u izvozu koje treba prevazići", istakao je predsednik PKS Željko Sertić. On je istakao da se u prethodnom periodu značajno povećao broj srpskih kompanija koje posluju u Rusiji, zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini. Sertić je dodao da PKS sarađuje sa svim ruskim kompanijama koje posluju na teritoriji Srbije. Vršilac dužnosti direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Vladimir Milenković je naglasio da je rusko tržište sa 144 miliona stanovnika veoma atraktivno za izvozno orijentisane zemlje. On je rekao da je ruska ekonomija jedna od najbrže rastućih u svetu i da bi trebalo pojačati trgovinsku saradnju sa tom zemljom.
Direktor Direkcije za promet poljoprivrednim proizvodima, ribarstvo i prehrambenu industriju Mihail Orlov je rekao da postoji trend rasta robne razmene poljoprivrednih proizvoda i naveo da je u 2013. godini ona iznosila 271 milion, što je za 25 odsto više nego u 2012.
Orlov je rekao da bi Srbija trebalo prilikom izvoza u Rusiju više da vodi računa o fitostanitarnim i veterinarskim inspekcijama, koje se sprovode u skaldu sa ruskim propisima. Specijalni savetnik prvog potpredsednika vlade Nemanja Stevanović je naglasio da je Rusija ekonomska i energetska svetska sila i da je zahvaljujući ruskim partnerima Nafta industrija Srbije, od gubitaša postala jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji, koja sa više od jedne desetine sredstava puni ukupni budžet Srbije. "Perspektive saradnje Srbije i Rusije su mnogo veće nego sada", istakao je Stevanović dodajući da će poljoprivredna proizvodnja biti jedan od prioriteta nove vlade. Prema njegovim rečima, već početkom maja u parlamentu će se naći set reformiskih zakon u oblasti ekonomije - 21 zakon, koji će suštinski poboljšati investicionu klimu u ovoj zemlji, kao što su zakoni o privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji... Skupu je prisustvovao i Valentin Masenkov iz Kabineta zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina, koji je u pismu poručio da bi trebalo povećati plasman srpskih proizvoda na rusko tržište. Na skupu je razgovarano o putevima i specifičnostima isporuke robe u Rusiju iz Evrope i balkanskih zemalja, o propisima i procedurama carinjenja robe prilikom izvoza u tu zemlju, kao i o finansijama, logistici, zakonskoj regulativi, sanitarnoj kontroli, marketingu, maloprodaji i sertifikaciji. Izvor: TanjugBiz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA