Najnovije

Ivašov: Šta sadrže "Stabilizacione operacije“, pravila službe američke kopnene vojske

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Pravda

BEOGRAD – Konferencija Globalnim mirom protiv globalnog imperijalizma i vandalizma nastavljena je danas, nakon što je sinoć zvanično počela otvaranjem izložbe fotografija o humanitarnim, ekonomskim i ekološkim posledicama NATO agresije na Srbiju 1999. godine. Skup, koji se održava u Sava centru, organizuju Društvo srpskih domaćina i Beogradski forum za svet ravnopravnih, koji je član Svetskog saveta za mir, tela koje obeležava 70 godina postojanja. Skup je blagoslovio NJegovo visoko preosveštenstvo vladika bački Irinej, a predsednik Udruženja Srpskih domaćina Nićifor Aničić pozdravio je sve one koji su došli u pomoć Srbiji tokom agresije. -Srbi će vas nositi u svojoj duši, sećanje na vas prenositi svojim potomcima – rekao je Aničić obećajući se srpskim prijateljima sa svih strana sveta. Među njima bio je Herman Šmeling, nemački admiral u penziji, Jelena Guskova, istoričar, Manuel Oksenrajter, nemački novinar, Sergej Baburin, ruski poslanik, KLaus Hartman (nemačko Udruženje slobodnih mislilaca), profesor Dijana DŽonson, koja je Nato nazvala "preduzećem kriminalaca". Aničić je podsetio na istorijske zakone koji se ogledaju u onom NJegoševom stihu: Puče kolan svečevoj kobili, okrenuše kola niza stranu. Aničić je upozorio na pokušaje revizije istorije, -Rusija nije Irak, Libija ili Sirija. Kako vidite, braćo i sestre, puče kolan Evropskoj uniji i NATO-u – rekao je Aničić.
Jovanović, Bulatović, Vuksanović i Aničić (Foto: Pravda)

Jovanović, Bulatović, Vuksanović i Aničić (Foto: Pravda)

Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore ocenio je da je ime NATO agresije „Milosrdni anđeo“ cinizam kakav nije zabeležen u savremenoj istoriji.

-Oni su tvrdili da je to opravdano i korisno za nas. Zlo je načinjeno ne samo zbog materijalne  štete i ubijenih već i zbog više od 30.000 ljudi koji su oboleli od posledica upotrebe osiromašenog urana – naglasio je Vuksanović.

Gerhard Šreder priznao svoju i krivicu NATO-a

On upozorava da se neopravdano minimiziraju dejstva NATO-a u Crnoj Gori. Baš prvu žrtvu odnela je NATO agresija u kasarni u Danilovgradu, a odmah potom je poginulo troje dece i troje odraslih. -Da se Nato zločin dugo planirao, govori izjava Gerharda Šredera koji je izjavio: kao nemački kancelar u međunarodnom konflikutu prekršili smo međunarodno pravo. U ima Srba iz Crne Gore poručujem nećemo zaboraviti NATO zločine i nikada ime se nećemo prikloniti – zaključio je Vuksanović. Forumu su prisustvovali ambsadori Belorusije i Venecuele, kao i predstavnik ministarstva odbrane u vladi Republike Srbije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa Šrederove reči podsetio je i predsednik SUBNOR-a Momčilo Zečević.

-Od osiromašenog urana u Srbiji godišnje oboli od 30.000  do 40.000 ljudi. Agresori bi hteli da se to za svagda zaboravi, jer samo pominjanje vređa viši senzibilitet agresora. On je otvorio pandorinu kutiju - to više ne može da se zaustavi. Primer je Ukrajina. Ne mogu da zaustave ni svoje propadanje, a odnosi snaga brzo se menjaju – rekao je Zečević. Momir Bulatović je podsetio na ličnost Slobodana Miloševića "čoveka koga je imperijalistička propagnadna  mašina od princa Dejtona pretvorila u balkankog kasapina da bi ga na kraju samljela". -Nijedan razlog za opravdanje rata nije se pokazao istinitim. Kasnije je dokazano da je Haški tribunal pristrasan. Taj tribunal je zaboravio srpske žrtve. SRJ je poštovala sve norme međunarodnog i humanog prava čak i u uslovima agresije. Rat protiv Jugoslavije bio je rat protiv Evrope, a tamo su sve znali ali nisu imali hrabrosti da se suprotstave velikome gazdi - naglasio je Bulatović. On kaže da ne možete nekom narodu oduzeti nacionalna i ljudska prava a da to ne izazove domino efekt. Nato predstavlja golu silu i mora biti ukinut, smatra Bulatović koji je kao i Aničić podsetio na reči Petra Drugog Petrovića NJegoša. -Al tirjanstvu stati nogom za vrat o dovesti ga ka poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija – naveo je Bulatović. Admiral Boško Antić je u ime Kluba generala i admirala Srbije ukazao na cilj agresije, a to je da se zapadne zemlje približe resursima Sibira. Ambasadorka Venecuele ukazala je da traje agresija zemanja NATO na ovu zemlju čiji je cilj da se po ukrajinskom receptu ukloni njen legitimni izabrani predsednik Maduro.

Slovenstvo kao „vodeća kulturna sila“

General u penziji Lenid Ivašov je podsetio na Bizmarkove reči da Rusija može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. -U SAD su 2008. godine usvojena „Stabilizacione operacije“ kao pravila službe američke kopnene vojske i tamo stoji proglašenje nelegitimnosti destabilizovanih država i nepoštovanje međunarodnog prava prilikom izvođenja operacija. Tu je i angažovanje lokalnih snaga, koje su protiv vlade svoje zemlje i učešće Ekspedicionog korpusa civilnih službi u SAD, te podrška službi i ministarstva vlade SAD –rekao je Ivašov. On kaže da predstoji uzdizanje slovenstva kao „vodeće kulturne sile“. Ivašov je citirao američkog analitičara Zbignjeva Bžežinskog, koji smatra da će do 2025. godine SAD ostati bez "trijumfalno proglašene vladavine dvadesetprvim vekom". Živadin Jovanović ukazuje da je nastavljena politika "drang nah osten" poražena u 1. svetskom ratu. -Počinje militarizacija i nova trka u naoružavanju za šta su isključivo odgovorne vodeće članice NATO na čelu sa SAD. Pitamo se otkuda i zašto, da li neko ugrožava taj sistem od Vladivost do Rejkjavika? Strategija širenja NATO na istok je isključivi uzrok kriza u Gruziji i Ukrajini. Uzrok je totalitarizam vodećih zemalja Zapada. NATO nigde nije bio deo rešenja, on je deo problema u Evropi i u svetu. Posle agresije Srbija to najbolje zna – zaključio je Jovanović. On smatra da je prvi uslov da stane ukrajinska to da NATO odustane od strategije Drang nah osten. Prema rečima, Jovanovića Srbija je neutralna zemlja i takva treba da ostane. -Ne treba da budemo tamo gde se privilegije brane silom – upozorio je Jovanović i nastavio: -Nismo impresionirani ponudama o boljem životu koji se plaća integritetom. Jovanović upozorava da nema povratka Srba na KiM. -Srbija treba da ima najveću aktivnost u zahtevanju povratka njenih građana na KiM – zaključio je predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih. D.B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA