Најновије

Ивашов: Шта садрже "Стабилизационе операције“, правила службе америчке копнене војске

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAФото: Правда

БЕОГРАД – Конференција Глобалним миром против глобалног империјализма и вандализма настављена је данас, након што је синоћ званично почела отварањем изложбе фотографија о хуманитарним, економским и еколошким последицама НАТО агресије на Србију 1999. године. Скуп, који се одржава у Сава центру, организују Друштво српских домаћина и Београдски форум за свет равноправних, који је члан Светског савета за мир, тела које обележава 70 година постојања. Скуп је благословио Његово високо преосвештенство владика бачки Иринеј, а председник Удружења Српских домаћина Нићифор Аничић поздравио је све оне који су дошли у помоћ Србији током агресије. -Срби ће вас носити у својој души, сећање на вас преносити својим потомцима – рекао је Аничић обећајући се српским пријатељима са свих страна света. Међу њима био је Херман Шмелинг, немачки адмирал у пензији, Јелена Гускова, историчар, Мануел Оксенрајтер, немачки новинар, Сергеј Бабурин, руски посланик, КЛаус Хартман (немачко Удружење слободних мислилаца), професор Дијана Џонсон, која је Нато назвала "предузећем криминалаца". Аничић је подсетио на историјске законе који се огледају у оном Његошевом стиху: Пуче колан свечевој кобили, окренуше кола низа страну. Аничић је упозорио на покушаје ревизије историје, -Русија није Ирак, Либија или Сирија. Како видите, браћо и сестре, пуче колан Европској унији и НАТО-у – рекао је Аничић.
Јовановић, Булатовић, Вуксановић и Аничић (Фото: Правда)

Јовановић, Булатовић, Вуксановић и Аничић (Фото: Правда)

Момчило Вуксановић, председник Српског националног вијећа Црне Горе оценио је да је име НАТО агресије „Милосрдни анђео“ цинизам какав није забележен у савременој историји.

-Они су тврдили да је то оправдано и корисно за нас. Зло је начињено не само због материјалне  штете и убијених већ и због више од 30.000 људи који су оболели од последица употребе осиромашеног урана – нагласио је Вуксановић.

Герхард Шредер признао своју и кривицу НАТО-а

Он упозорава да се неоправдано минимизирају дејства НАТО-а у Црној Гори. Баш прву жртву однела је НАТО агресија у касарни у Даниловграду, а одмах потом је погинуло троје деце и троје одраслих. -Да се Нато злочин дуго планирао, говори изјава Герхарда Шредера који је изјавио: као немачки канцелар у међународном конфликуту прекршили смо међународно право. У има Срба из Црне Горе поручујем нећемо заборавити НАТО злочине и никада име се нећемо приклонити – закључио је Вуксановић. Форуму су присуствовали амбсадори Белорусије и Венецуеле, као и представник министарства одбране у влади Републике Србије.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа Шредерове речи подсетио је и председник СУБНОР-а Момчило Зечевић.

-Од осиромашеног урана у Србији годишње оболи од 30.000  до 40.000 људи. Агресори би хтели да се то за свагда заборави, јер само помињање вређа виши сензибилитет агресора. Он је отворио пандорину кутију - то више не може да се заустави. Пример је Украјина. Не могу да зауставе ни своје пропадање, а односи снага брзо се мењају – рекао је Зечевић. Момир Булатовић је подсетио на личност Слободана Милошевића "човека кога је империјалистичка пропагнадна  машина од принца Дејтона претворила у балканког касапина да би га на крају самљела". -Ниједан разлог за оправдање рата није се показао истинитим. Касније је доказано да је Хашки трибунал пристрасан. Тај трибунал је заборавио српске жртве. СРЈ је поштовала све норме међународног и хуманог права чак и у условима агресије. Рат против Југославије био је рат против Европе, а тамо су све знали али нису имали храбрости да се супротставе великоме газди - нагласио је Булатовић. Он каже да не можете неком народу одузети национална и људска права а да то не изазове домино ефект. Нато представља голу силу и мора бити укинут, сматра Булатовић који је као и Аничић подсетио на речи Петра Другог Петровића Његоша. -Ал тирјанству стати ногом за врат о довести га ка познанију права, то је људска дужност најсветија – навео је Булатовић. Адмирал Бошко Антић је у име Клуба генерала и адмирала Србије указао на циљ агресије, а то је да се западне земље приближе ресурсима Сибира. Амбасадорка Венецуеле указала је да траје агресија земања НАТО на ову земљу чији је циљ да се по украјинском рецепту уклони њен легитимни изабрани председник Мадуро.

Словенствo као „водећa културнa силa“

Генерал у пензији Ленид Ивашов је подсетио на Бизмаркове речи да Русија може бити поткопана само ако се од ње одвоји Украјина. -У САД су 2008. године усвојена „Стабилизационе операције“ као правила службе америчке копнене војске и тамо стоји проглашење нелегитимности дестабилизованих држава и непоштовање међународног права приликом извођења операција. Ту је и ангажовање локалних снага, које су против владе своје земље и учешће Експедиционог корпуса цивилних служби у САД, те подршка служби и министарства владе САД –рекао је Ивашов. Он каже да предстоји уздизање словенства као „водеће културне силе“. Ивашов је цитирао америчког аналитичара Збигњева Бжежинског, који сматра да ће до 2025. године САД остати без "тријумфално проглашене владавине двадесетпрвим веком". Живадин Јовановић указује да је настављена политика "дранг нах остен" поражена у 1. светском рату. -Почиње милитаризација и нова трка у наоружавању за шта су искључиво одговорне водеће чланице НАТО на челу са САД. Питамо се откуда и зашто, да ли неко угрожава тај систем од Владивост до Рејкјавика? Стратегија ширења НАТО на исток је искључиви узрок криза у Грузији и Украјини. Узрок је тоталитаризам водећих земаља Запада. НАТО нигде није био део решења, он је део проблема у Европи и у свету. После агресије Србија то најбоље зна – закључио је Јовановић. Он сматра да је први услов да стане украјинска то да НАТО одустане од стратегије Дранг нах остен. Према речима, Јовановића Србија је неутрална земља и таква треба да остане. -Не треба да будемо тамо где се привилегије бране силом – упозорио је Јовановић и наставио: -Нисмо импресионирани понудама о бољем животу који се плаћа интегритетом. Јовановић упозорава да нема повратка Срба на КиМ. -Србија треба да има највећу активност у захтевању повратка њених грађана на КиМ – закључио је председник Београдског форума за свет равноправних. Д.Б.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА