Najnovije

Gaćinović: Tražiti odštetu za bombardovanje

BEOGRAD - Naučni savetnik u Institutu za političke studije u Beogradu Radoslav Gaćinović izjavio je danas da Srbija nikada ne sme da odustane od zahteva da bude nadoknađena šteta naneta u bombardovanju NATO-a 1999. godine.
Bombardovanje (Rašatudej)

Bombardovanje (Rašatudej)

Gaćinović je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da je tim bombardovanjem prekršeno međunarodno pravo, jer je izvršena agresija na suverenu državu bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je ratni zločin koji nikad ne zastareva. On je ukazao na pravnu mogućnost nadoknade štete i donošenja presude Međunarodnog suda pravde i stalnog krivičnog suda koji je osnovan u Rimu, sa sedištem u Hagu, o krivici za NATO agresiju.
Gaćinović smatra da svi dokazi za to postoje, da je potrebno naći odgovarajuće domaće i strane advokate i da su pri tom veoma bitni i lobisti.
On je procenio da bi se moglo dogoditi, na primer, kako raste ugled Srbije u svetu, da dođe do poravnanja između članica NATO pakta, koje su počinile ratni zločin i veliku materijalnu štetu i Srbije. "Nikada ne smemo i ne bi trebalo, po mom dubokom uverenju, da odustanemo od zahteva za nadoknadu štetu, što je inicirano ovog puta od predsednika Nikolića, što je veoma značajno", ocenio je Gaćinović. On je dodao da je nesporno da je otimanje Kosova i Metohije bilo ratni zločin, ali da diplomatska aktivnost NATO pakta počiva na dvostrukim standardima, da se ponaša zavisno od nacionalnih interesa i da verovatno ne bi nikada ponovo bilo otvoreno pitanje agresije da nije bilo događaja na Krimu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA