Najnovije

Tenzije u Federaciji BiH zbog odluke Republike Srpske

BANJALUKA - Pozivajući Kancelariju visokog predstavnika u BiH da ekspresno poništi odluku Vlade Srpske o proveri prebivališta na teritoriji Srpske, bošnjački politički lideri potvrdili su svoj podanički mentalitet i želju za međunarodnim intervencionizmom, čime svesno urušavaju demokratski sistem u zemlji.
Foto: Zvanični sajt Vlade Srpske

Foto: Zvanični sajt Vlade Srpske

Ovo je jasan stav najviših zvaničnika Srpske povodom zahteva vodećih bošnjačkih partija, SDA, SDP i SBB, da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poništi odluku Vlade RS o proveri tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS.
Odluka je zakonita i ustavna, a njen cilj je sprečavanje kriminalnih radnji, fiktivnih prijava prebivališta i izbornog inženjeringa, tvrde funkcioenri RS.
Manipulacije i zloupotrebe u vezi sa prijavom prebivališta, navode u Vladi RS, moguće su zbog nepotpunih zakonskih rešenja na nivou BiH. Pošto su bošnjačke partije blokirale usvajanje novog zakona o prebivalištu u Parlamentu BiH, kojim bi se konačno uredila ova oblast, Parlament RS je usvojio Nacrt zakona o prebivalištu, a Vlada RS usvojila ovu odluku koji su se odmah našli na udaru Sarajeva. Bošnjački lideri tvrde da je ova odluka antiustavna i antidejtonska, jer „na najgrublji način krši ljudska prava povratnika i važeće propise na nivou BiH“. U SDA tvrde da je ovom odlukom „omogućeno policiji RS da grubo krši prava povratnika“.
- Cilj ove odluke je nastavak i legalizacije etničkog čišćenja i genocida provedenog na teritoriji entiteta RS - rekao je funkcioner SDA i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.
I SDP Zlatka Lagumdžije traži od Incka da poništi odluku jer je, kako navode u ovoj partiji, u suprotinosti sa Ustavom BiH, kojim je regulisano pitanje prebivališta. Koordinator koalicije „Prvi mart“ Emir Suljagić izjavio je da je ovom odlukom „vlast RS napravila ozbiljan korak ka narušavanju mira u BiH“. Bošnjački političari su najavili da će, u slučaju da izostane Inckova reakcija, iskoristiti sva pravna sredstva da pred Ustavnim sudom BiH ponište odluku.
Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je da visoki predstavnik u BiH ne može poništiti odluku o prebivalištu, ma koliko to prizivale stranke iz FBiH.
- Ne prihvatam nikakvu intervenciju OHR. Ovo je dobra odluka, usmerena prvenstveno na bezbednosni aspekt, te uvođenje reda u svim oblastima. Ovo društvo je prevazišlo instituciju OHR i ne znam zbog čega poslanici ili ministri koji zarađuju platu ne donesu odgovarajući zakon, već očekuju da to radi OHR - rekla je u utorak Cvijanovićeva. Prema njenim rečima, namera Vlade nije bila da bilo kojoj etničkoj grupi bilo šta uskrati, već da uvede više reda u sistem bezbednosti. Premijer RS Željka Cvijanović istakla je da bošnjačke partije i nevladine organizacije sasvim nepotrebno i sasvim tendenciozno tumače odluku Vlade RS. - Apsolutno je netačno da je odluka uperena protiv bilo koje etničke grupe, ili protiv povratnika. To je teza koju je prisvojilo političko Sarajevo, pripremajući se za predstojeće izbore, iako znaju da se iza onih koji lažno prijavljuju prebivalište, bez obzira na nacionalnu pripadnost, kriju i oni koji mogu biti ozbiljna pretnja bezbednosti i zakonitosti - istakla je Cvijanovićeva. Izvor: Večernje Novosti / NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA