Najnovije

UHAPŠEN KURTI: Specijalci upali u sedište stranke, pristalice im pretile!

PRIŠTINA - Kosovska policija uhapsila je osnivača Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kutrija, koji se danas, posle govora na protestnom skupu u centru Prištine, sklonio u sedište svoje stranke.
Aljbin Kurti (foto: Jutjub printskrin)

Aljbin Kurti (foto: Jutjub printskrin)

Samoopredeljenje je i današnji protest, kao i ranije, organizovalo jer se protivi primeni briselskih sporazuma, a posebno formiranja Zajednice srpskih opština. Kosovski parlament takođe već mesecima blokiraju ispadima, bacanjem suzavca, takođe u istom cilju. Inače, kako javlja Tanjugov izveštač, policija je uhapsila još nekoliko lica koja su sa Kurtijem bila u sedištu Pokreta, ali zasad nema preciznih informacija koliko je ukupno uhapšenih. Kosovska policija je prethodno saopštila da je imala informaciju o tome da će Kurti učestvovati na protestu, ali da ga nije uhapsila, kako je ranije najavljivala, da bi se izbegla da sitaucija eskalira. "Imali smo informaciju u vezi sa učešćem na protestu osobe za kojom je izdat nalog za hapšenje, ali na osnovu procene stanja i u cilju izbegavanja eskalacije situacije, tokom protesta nismo preduzeli mere za njegovo hapšenje. Policija će te mere preduzeti u skladu sa nalogom", navodi se u saopštenju. Inače, pripadnici pokreta Samoopredeljenje su putem društvene mreže Fejsbuk saopštili da je policija u potpunosti opkolila sedište njihovog pokreta. Oni su poručili: "Ulice su naše, a ne policijske". U međuvremenu, jedna grupa aktivista Samoopredeljenja je izašla iz sedišta tog pokreta i krenula u pravcu prištinske opštine, ali ih je u tome omela policija. Policija pokušava da udalji pripadnike pokreta Samoopredeljenja, koristeći pritom "biber sprej". Nekoliko pripadnika Samoopredeljenja je privedeno.
Kurti na skupu pozvao na ujedinjenje Albanaca
Aljbin Kurti, za kojim je kosovska policija izdala nalog za hapšenje, govorio je na skupu u centru Prištine koji su organizovale tri parlamentarne opozicione stranke. Kurti je na početku obraćanja rekao da kosovska opozicija neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština i dodao da Kosovo treba da se ujedini sa Albanijom. NJegov nastup okupljene pristalice su više puta prekidale skandiranjem. On je rekao da opozicija ne može dozvoliti da "Srbija bude na tri kilometra od Prištine", i dodao da je Vlada Kosova umesto ujedinjenja sa Albanijom, Kosovo ujedinila sa Srbijom. Kurti je govorio poslednji na protestu tri stranke - Pokreta Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. Pre njega na skupu ispred hotela Grand u centru Prištine, govorili su lideri tih stranaka - Visar Imeri, Ramuš Haradinaj i Fatmir LJimaj. Kurti je, takođe zatražio da se iz zatvora puste aktivisti Pokreta Samoopredeljenje, koji su ranije uhapšeni zbog izazivanja nereda i bacanja suzavca u parlamentu. On je pozvao na "ujedinjenje Albanaca", tvrdeći da to ne predstavlja prepreku evropskim integracijama. "Nećemo mahati ovim sklepanim zastavama koje nose trgovci nacionalnim interesima", rekao je Kurti, aludirajući na zastavu Kosova.
Pročitajte još: 
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA