Najnovije

Zanijer o predsedavanju Srbije organizacijom OEBS

BEOGRAD - Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Lamberto Zanijer izjavio je danas da će iduća godina, kada Srbija bude predsedavala ovoj organizaciji, biti značajna jer se tada obeležavaju četiri decenije od potpisivanja Helsinškog završnog dokumenta.
Foto: JuTjub

Foto: JuTjub

U predstojećem periodu glavna tema kojom će se OEBS baviti, sudeći prema aktuelnom stanju, biće Ukrajina, rekao je Zanijer Tanjugu napominjući da se ne zna kako će se razvijati dalje stanje u toj zemlji do vremena kada će Srbija preuzeti predsedavanje. "Nadamo se da će se politički proces dobro razvijati i da ćemo raditi na daljoj stablizaciji", istakao je on. On je rekao da je danas imao prilike da sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem razgovara i analizira ključne korake u idućoj godini. "Iduća godina biće značajna za OEBS jer obeležavamo četiri decenije od potpisivanja Helsinškog završnog dokumenta", istakao je Zanijer. On je konstatovao da sekretarijat OEBS već sarađuje sa srpskim kolegama i da postoji dobra priprema za predsedavanje Srbije OEBS-u od 1. januara iduće godine. "Mislim da smo dobro počeli da radmo sa kolegama iz Srbije, da postoji dobar tim i dobar plan za iduću godinu", naglasio je Zanijer.
Srbija od 1. januara 2015. godine, na godinu dana, od Švajcarske preuzima predsedavanje OEBS-u.
Švajcarska i Srbija su dogovorile sukcesivno predsedavanje i izradile su zajednički plan predsedavanja, kao i dogovorile imenovanja ličnih izaslanika predsedavajućeg, čime će, prvi put, OEBS dobiti kontinuitet u predsedavanju. Ovo je prvi put da su dve zemlje dogovorile sukcesivno predsedavanje, jer se do sada, nakon svakog predsedavanja menjala lista prioriteta i ličnih izaslanika. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA