Najnovije

Hoće li Srbija ispuniti očekivanja Rusije?

Poseta šefa diplomatije Ruske Federacije Sergeja Lavrova Beogradu pokazala je da Rusija ima visoka očekivanja od Srbije, kao predsedavajuće OEBS.  
Vlada Srbije

Vlada Srbije

Poznavaoci ruske diplomatije i dosadašnjeg ponašanja Rusije unutar OEBS smatraju da će Rusija pred Beograd postavljati zahteve koji bi za Srbiju mogli da budu neprijatni. Šef ruske diplomatije je, obraćajući se novinarima u Palati Srbija, nakon razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, istakao značaj srpskog predsedavanja OEBS i najavio tešnju saradnju i dogovore dve zemlje o saradnji u Savetu Evrope i OEBS. - S poštovanjem se odnosimo prema poziciji Srbije u pregovorima o ulasku u EU. Ta pozicija polazi od nedopustivosti stvaranja novih linija razdvajanja u Evropi i naprotiv promoviše ideju jedinstvenog ekonomskog, humanitarnog i kulturnog prostora - rekao je Lavrov. On je istakao da Rusija podržava jačanje uloge OEBS-a u rešenju ukrajinske krize, ali je dodao da, nažalost, ukrajinsko rukovodstvo to ne prihvata. Izvori “Blica” u Vladi kažu da Srbija u ovom trenutku nema izbora i ne može da se privoli samo jednoj strani, odnosno Zapadu i EU, zbog energetskih aranžmana sa Rusijom, ali i uloge Rusije u Savetu bezbednosti UN gde je Moskva poslednja brana nezavisnosti Kosova. Srbija je, kaže naš izvor, sada u situaciji da računa samo koliki bi ceh platila ako se opredeli. - Nemamo dileme da idemo ka EU, ali moramo da nastavimo da balansiramo. I u jednoj i u drugoj poziciji smo na gubitku, ali je gubitak manji ako nastavimo ovako. Uopšte nismo u situaciji da računamo sa bilo kakvim dobitkom - kaže naš sagovornik iz Ministarstva spoljnih poslova. Srbija neće protiv Rusije Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić poručio je juče da članstvo Srbije u EU neće oslabiti ili prekinuti veze sa Rusijom. On je istakao da Srbija želi da bude članica EU i dodao da Srbija ne želi i nikada neće biti protiv Rusije. - Nisam shvatio da je pitanje “ili Rusija ili EU”. Mi želimo i EU i nastavljanje dobrih odnosa sa Rusijom - podvukao je Dačić.
Cilj nam je EU Premijer Vučić tokom susreta sa Lavrovom istakao je da je cilj Srbije da postane članica EU, ali istovremeno i da očuva dobre odnose sa Rusijom. Oni su razgovarali o ekonomskoj saradnji dve zemlje, posebno u oblasti energetike, i konstatovali da postoji prostor za uvećanje robne razmene, kao i za veće ruske investicije u Srbiju i srpskih u Rusiju.
Otvaraju se velike mogućnosti Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da saradnja sa Rusijom otvara Srbiji velike mogućnosti za prosperitet i bolji život građana i to svi znaju. - Zato danas u Srbiji nema nikog ozbiljnog ko bi se toj saradnji suprotstavljao. To već uviđa i EU, čiji punopravan član naša zemlja želi da postane - rekao je Nikolić. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA