Најновије

Хоће ли Србија испунити очекивања Русије?

Посета шефа дипломатије Руске Федерације Сергеја Лаврова Београду показала је да Русија има висока очекивања од Србије, као председавајуће ОЕБС.  
Влада Србије

Влада Србије

Познаваоци руске дипломатије и досадашњег понашања Русије унутар ОЕБС сматрају да ће Русија пред Београд постављати захтеве који би за Србију могли да буду непријатни. Шеф руске дипломатије је, обраћајући се новинарима у Палати Србија, након разговора са првим потпредседником Владе и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, истакао значај српског председавања ОЕБС и најавио тешњу сарадњу и договоре две земље о сарадњи у Савету Европе и ОЕБС. - С поштовањем се односимо према позицији Србије у преговорима о уласку у ЕУ. Та позиција полази од недопустивости стварања нових линија раздвајања у Европи и напротив промовише идеју јединственог економског, хуманитарног и културног простора - рекао је Лавров. Он је истакао да Русија подржава јачање улоге ОЕБС-а у решењу украјинске кризе, али је додао да, нажалост, украјинско руководство то не прихвата. Извори “Блица” у Влади кажу да Србија у овом тренутку нема избора и не може да се приволи само једној страни, односно Западу и ЕУ, због енергетских аранжмана са Русијом, али и улоге Русије у Савету безбедности УН где је Москва последња брана независности Косова. Србија је, каже наш извор, сада у ситуацији да рачуна само колики би цех платила ако се определи. - Немамо дилеме да идемо ка ЕУ, али морамо да наставимо да балансирамо. И у једној и у другој позицији смо на губитку, али је губитак мањи ако наставимо овако. Уопште нисмо у ситуацији да рачунамо са било каквим добитком - каже наш саговорник из Министарства спољних послова. Србија неће против Русије Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић поручио је јуче да чланство Србије у ЕУ неће ослабити или прекинути везе са Русијом. Он је истакао да Србија жели да буде чланица ЕУ и додао да Србија не жели и никада неће бити против Русије. - Нисам схватио да је питање “или Русија или ЕУ”. Ми желимо и ЕУ и настављање добрих односа са Русијом - подвукао је Дачић.
Циљ нам је ЕУ Премијер Вучић током сусрета са Лавровом истакао је да је циљ Србије да постане чланица ЕУ, али истовремено и да очува добре односе са Русијом. Они су разговарали о економској сарадњи две земље, посебно у области енергетике, и констатовали да постоји простор за увећање робне размене, као и за веће руске инвестиције у Србију и српских у Русију.
Отварају се велике могућности Председник Томислав Николић рекао је да сарадња са Русијом отвара Србији велике могућности за просперитет и бољи живот грађана и то сви знају. - Зато данас у Србији нема никог озбиљног ко би се тој сарадњи супротстављао. То већ увиђа и ЕУ, чији пуноправан члан наша земља жели да постане - рекао је Николић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА