Najnovije

Jadransko-jonska inicijativa: Pare nisu problem, nego...

BRISEL – Evropska komisija predstavila je danas u Briselu akcioni plan Jadransko-jonske inicijative u kome Srbija ima značajnu ulogu, a koji između ostalog uključuje faznu rekonstrukciju pruge Beograd-Bar.
Foto: EU

Foto: EU

Jadransko-jonska inicijativa osim Srbije okuplja Italiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Grčku, a ciljevi su joj međusobno povezivanje i razvoj, kao i podrška zemljama kandidatima da se integrišu u EU. “Srbija i Italija su obavile izvrstan posao”, rekla je novinarima u Briselu Marija Damanaki, evropska komesarka za pomorska pitanja i ribarstvo tokom predstavljanja akcionog plana u sedištu Komisije. Srbija uz Italiju koordinira regionalnim povezivanjem, jednim od četiri stuba inicijative, a ostala tri su privredni razvoj, zaštita životne sredine i razvoj održivog turizma. Akcioni plan između ostalog uključuje faznu rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, a ukupna suma koja je na raspolaganju članicama Inicijative iznosi 50 milijardi evra.
“Novac nije problem, nego izrada projekata”, ukazao je novinarima komesar za regionalna pitanja Johanes Han, koji je upozorio da mnoge članice nisu povukle dosad dostupna sredstva jer nisu dostavile dokumentaciju za projekte.
“Imamo problema sa apsorpcijom, naročito kad je reč o južnim državama”, rekao je Han i dodao da nije reč o novom fondu, jer zbog obilja neutrošenog novca nema potrebe za tim. Akcioni plan koji je danas predstavljen biće do jeseni usvojen od strane Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, a trebalo bi da počne da se primenjuje od sledeće godine. Srbija je ušla u Jadransko-jonsku inicijativu dok je bila u zajednici sa Crnom Gorom i zadržala je članstvo u ovoj organizaciji nakon što se Crna Gora osamostalila. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA