Najnovije

Kusturica i Dodik odlikovani Ordenom cara Nikolaja

REPUBLIKA SRPSKA - Srpski reditelj Emir Kusturica i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik su u Andrić-gradu odlikovani ordenom Svetog cara Nikolaja za zasluge u jačanju prijateljskih odnosa ruskog i srpskog naroda i doprinosu pravoslavnim crkvama, a uručena im je i Povelja povodom 400 godina od ustoličenja dinastije Romanov.
Foto: Kustendorf sajt

Foto: Kustendorf sajt

Priznanje je u hramu Svetog cara Lazara uručio rukovodilac vojne misije i savetnik prvojerarha Ruske pravoslavne zagranične crkve Igor Jevgenjevič Smikov. Kako je istakao predsednik: Ovaj orden je posvećen svim ljudima u Republici Srpskoj. Tako ga i doživljavam i zahvalan sam Ruskoj pravoslavbj crkvi koja s pažnjom prati naše aktivnosti. Mislim da odnosi između Republike Srpske i Ruske Federacije i srpskog i ruskog naroda u celini doživljavaju najbolje svoje godine. Kusturica je istakao da je ova nagrada potvrda prijateljstva sa ruskim narodom i njegovom kulturom.
Za mene je religija pre svega, jedan kulturni obrazac za koji se borim da ne nestane, i koji jednostavno u odnosu između dva naroda postoji u njegovom korenu i utoliko je ova nagrada zapravo jedna od onih koje samo utvrđuju ideju da su religija i kultura jedna te ista stvar.
Igor Jevgenjevič Smikov je istakao da se Rusija uvek trudila da pomogne srpskom narodu, a to je bilo ranije i biće uvek. Srpski sveštenik Aleksandar Topalović je zahvalio ruskoj delegaciji što je donela ovu svetinju u hram, a koji je replika manastira Visoki Dečani. Kusturica i Dodik su prilikom dolaska u Andrićgrad posetili gradilište gde su planirani studenstski domovi, Vizantijski trg, Karavan-saraja i apartmani. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA