Najnovije

Šveler: Koncept globalne hegenomije je gotov, pa i Amerika s njim...

SAD - Rendal Šveler, profesor Univerziteta države Ohajo napisao je tekst za časopis Forejn Afers u kojem tvrdi da će Sjedinjene Države i dalje slabiti, pa će biti prinuđene da suze svoju spoljnu politiku na nekoliko „glavnih ciljeva“. Slabiće i politička volja američkog rukovodstva jer vetri i odlučnost nacije da koristi prednosti snage svoje države van njenih granica, piše Šveler.
Velika Amerika, veliki američki snovi... (Foto: familysecuritymatters.org)

Velika Amerika, veliki američki snovi... (Foto: familysecuritymatters.org)

Eksperti za međunarodne odnose već su više puta tvrdili da su dani SAD u ulozi „globalnog hegemona“ odbrojani. Međutim, umesto licitiranja - koja bi zemlja mogla preuzeti tu ulogu, vreme je da se shvati da je sam koncept globalne hegemonije potrošen - napisao je u američkom časopisu Foreign Affairs Rendal Šveler, profesor Univerziteta države Ohajo. „Izgleda da svet nad sobom više neće imati moćnu supersilu ili grupa velikih sila koje u njemu održavaju poredak. Nastupa „ravni svet“ kojim će upravljati mnoštvo različitih snaga: zemlje, transnacionalne korporacije, politički pokreti, globalne kriminalne i terorističke grupe i organizacije za zaštitu ljudskih prava“ - uveren je Šveler. On je uveren da će međunarodna politika biti haotičnija nego dosad i „lišena bilo kakvih zakonomernosti“. Odnosno: da čovečanstvo ulazi iz „uzrasta poretka“ u „uzrast entropije“, pod kojom on podrazumeva haos i nered. Šveler je uveren da će lokalnih konflikata zbog toga verovatno biti više nego dosad, ali da će se zato znatno smanjiti opasnost izbijanja velikih ratova među velikim i najmoćnijim državama.
Sjedinjene Države će dalje slabiti - prognozira Šveler - pa će biti prinuđene da suze svoju spoljnu politiku na nekoliko „glavnih ciljeva“.
„Slabiće i politička volja američkog rukovodstva jer vetri i odlučnost nacije da koristi prednosti snage svoje države van njenih granica“ - naglašava autor Foreign Affairs. Šveler je, inače, uveren da se „uzrasta haosa“ ne treba previše bojati zato što on neće biti u stanju da uguši ono najbolje što u svetu postoji, a snižavanje opasnosti izbijanja globalne katastrofe otvoriće nove perspektive zemljama i narodima. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA