Najnovije

Porošenko naredio prekid vatre!

KIJEV - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio je svojim snagama da obustave vojne operacije protiv proruskih snaga na istoku zemlje na sedam dana - što je prvi korak ka, kako se nada, konkretnom planu za okončanje sukoba u kojima je poginulo na stotine ljudi.
Petar Porošenko (Foto: JuTjub)

Petar Porošenko (Foto: JuTjub)

Porošenko je, međutim, naveo da će vojska pucati ukoliko bude napadnuta. Jednostrani prekid vatre je objavljen u petak tokom Porošenkove posete istoku Ukrajine, gde je razgovarao sa stanovnicima u Slovjanogirsku u Donjeckoj oblasti. Jednostrani prekid vatre će trajati do jutarnjih sati u petak, 27. juna, naveo je Porošenko, prenele su agencije. Pres služba Kremlja je ocenila da objava prekida vatre ukrajinskog predsednika više liči na ultimatum jugoistoku Ukrajine. U trenutnoj situaciji, ruska strana bi trebalo detaljno da analizira tekst takve odluke predsednika Ukrajine i proceduru njene primene, dodaje se u saopštenju Kremlja, prenosi Itar-Taš. Prva analiza, nažalost, pokazuje da to nije poziv na mir i pregovore već ultimatum miliciji na jugoistoku Ukrajine da položi oružje, saopštila je Moskva. Ključni element nedostaje - a to je poziv na početak razgovora, dodaje se u saopštenju.
Uz to, slučajno ili namerno najava prekida vatre Porošenka usledila je u trenutku napada na pogranični punkt na ruskoj teritoriji od ukrajinske strane u kojem je teško ranjen jedan ruski carinik, navodi Kremlj.
Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike, Valerij Bolotov, odbacio je takođe predlog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o privremenom prekidu vatre i zatražio potpuno povlačenje ukrajinske vojske iz tog regiona. Porošenko je pre tri dana predložio jednostrani prekid vatre ukrajinskih snaga kako bi bilo omogućeno proruskim snagama na istoku zemlje da polože oružje ili da odu iz zemlje. On je tada rekao da bi to bio prvi korak u okviru mirovnog plana koji je predložio u cilju deeskalacije konflikta.
Ukrajinski mediji su objavili detalje mirovnog plana u 14 tačaka šefa Porošenka koji, između ostalog, predviđa stvaranje tampon zone od 10 kilometara uz granicu s Rusijom, trenutno razoružavanje, decentralizaciju vlasti i vanredne lokalne i parlamentarne izbore. fotografija dokumenta o postizanju mira na istoku Ukrajine procurela je u ukrajinskim medijima.
Detalji mirovnog plana procureli su u javnost ubrzo posle drugog telefonskog razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i Porošenka ove sedmice, podsetio je Bi-Bi-Si. Mnoge pojedinosti iz mirovnog predloga ukrajinskog predsednika već su poznate: jednostrani prekid vatre, mirovni razgovori, veća autonomija regiona, zaštita ruskog jezika, ali i dalje je, kako navodi BBC, nejasno kako Porošenko planira da sprovede u delo taj plan i kakve će biti reakcije druge strane. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA