I najmanja količina mleka koja se sipa u kafu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira efekat nekih antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozoravaju nemački farmaceuti.
Razne kombinacije hrane i lekova mogu imati brojne neželjene efekte, ali većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mleko, piše portal Magazin. Predstavnici nemačkog Udruženja lekara objasnili su da se kalcijum iz mleka u probavnom traktu vezuje za određene lekove, stvarajući slabije topljive spojeve koje krvotok ne uspeva da apsorbuje. Zbog toga nemački lekari upozoravaju kupce da posle uzimanja antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze sačekaju dva sata pre konzumiranja kafe s mlekom. Takođe, grejpfrut bi trebali da izbegavaju pacijenti koji uzimaju lekove za regulaciju nivoa holesterola u krvi i one za jačanje imunog sistema, kao što su na primer lekovi koji se uzimaju posle transplantacije organa. Izvor: Tanjug
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.