Najnovije

Hrvati ostaju bez jaja

Verovatno ne postoji država u kojoj se jaja konzumiraju kao u Hrvatskoj, tvrdi portal Dnevno. Jaje na oko i kajgana već su godinama sastavni deo svakog jutra u prosečnom hrvatskom domaćinstvu. Bila bi stvarno sramota, navodi ovaj portal, da im doručak ne može više biti hrvatskog porekla.
indianapublicmedia.org

indianapublicmedia.org

Najbolji primer onoga što je članstvo u Evropskoj uniji donelo Hrvatskoj su farme kokoški. Već godinu dana sluša se o tome da Hrvatska ostaje bez jaja, ali mnogima i dalje nije jasno što to znači. Da pojasnimo, proizvodnja jaja jedna je od retkih grana poljoprivrede u kojoj Hrvati zaista proizvode dovoljno robe za svoje potrebe. Jaja je uvek bilo dovoljno, ali od sutra to možda više ne bude tako. Novi kavezi bitniji od decenija tradicije Onoga trenutka kada je Hrvatska postala članica EU, prihvatila je i evropska pravila za proizvodnju jaja, a čelnici EU su im dali rok prilagođavanja od jedne godine da ih uvedu. Najbitnija stvar kod takozvanog obogaćenog kaveznog uzgoja jeste kavez za koku koji jednostavno mora biti prema kriterijumima EU. Nije bitno što neke farme u Hrvatskoj već decenijama uspešno proizvode jaja i bez tih novih kaveza. Nebitno što je u slučajevima nekih farmi reč o 50 hiljada koka nosilja pa tako i 50 hiljada kaveza za koje poljoprivrednik mora da kupi novi kavez. Zapravo je apsurdno koliko tako sitan propis može uticati na celu privredu. Prema nekim podacima, broj kokoški nosilja na svim hrvatskim farmama nešto je veći od 2,4 miliona. Prošle je godine procenjeno da nešto više od 1,6 miliona tih istih kokoški nema odgovarajuće kaveze. Koliko je kaveza do sada zamenjeno nepoznato je, ali troškove od 20 evra po koki/kavezu snosi poljoprivrednik. Drugim rečima, trošak zamene kaveza u Hrvatskoj penje se i na rekordna 32 miliona evra. Od sutra kreću provere svih poljoprivrednih gazdinstava da se vidi ko se drži pravila, a ko ne. Iz farma useljenih pre 1. juna prošle godine jaja se nisu smela plasirati na tržište Evropske unije, već su morala da ostanu unutar hrvatskih granica. Naravno, mnogi su poljoprivrednici tada počeli da gase svoju proizvodnju dok stari kavezi ne budu zamenjeni novim. Ipak, postoje mnogi koji su nastavili da proizvode jaja u nadi da će prikupiti novac za nove kaveze, ali teško je reći koliko ih je to uspelo u prošloj godini.
Kako će se kažnjavati? Kako još nisu počele kontrole kokošinjaca, teško je reći kako će se kazniti one koji nemaju "prave" kaveze i koliko će to kazni biti. Dodamo li uz sve to poplave i druge obnove farmi na koje poljoprivrednici moraju da troše sredstva, nemoguće je da je većina poljoprivrednika na vreme zamenila kaveze. Sve proizvođače jaja zanima koliko će rigorozne biti inspekcije. Mnogo je veća verovatnoća da će se domaća proizvodnja ugasiti ili svesti na minimum, a da će Hrvatska nekoliko godina uvoziti strana jaja.
Izvor: Dnevno.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA