Najnovije

Kako su tri astronauta nakon povratka očarali Jovanku i Tita

Da se danas spuste Marsovci na Zemlju, bilo bi to manje čudo od čovekog spuštanja na Mesec. Nitko tada nije verovao da je to moguće, prisetio se šibenički glumac Špiro Guberina tog 20. jula 1969. godine.
NASA

NASA

Na Zemlji je tada bilo oko 3,6 milijardi ljudi. Nedostajala su samo trojica - Majkl Kolins, Nil Armstrong i Edvin Baz Oldrin. Oni su bili u raketi. Leteli su prema Mesecu - išli su u nemoguću misiju spuštanja na površinu Zemljinog satelita i ponovnog povratka na Zemlju. - Svi su tada buljili u TV prenos. A ja sam mislio da su Ameri sve to inscenirali, odnosno snimili u studiju - rekao je Miroslav Lilić, tadašnji televizijski voditelj. Svoj trojici astronauta bio je to tek drugi izlet u svemir. Na putovanje od 384.000 kilometara krenuli su 16. jula. Do Meseca su putovali četiri dana.
Kliknite ovde:Tito je još 1978. rekao: „Nema više Jugoslavije“!Josip Broz Tito: Mogu ja viski da popijem i bez štapa!Tito godinama imao dvojnika!
Četiri dana posle počela je istorija. Kolins je ostao u komandnom modulu da kruži u Mesečevoj orbiti, a Armstrong i Oldrin su seli u lunarni modul i krenuli prema površini. Milijardu ljudi pratilo je prenos spuštanja. - Hjuston, ovde baza Tišina. Orao je sleteo - prolomio se isprekidani glas Nila Armstronga kroz zvučnik u kontroli misije. Nakon prvobitnog oduševljenja čekalo se na ono glavno - izlazak na površinu. Ipak, pre toga Armstrong i Oldrin su večerali. - U redu, sad ću se pomeriti od Orla. Ovo je mali korak za čoveka, ali džinovski za čovečanstvo - rekao je Armstrong stupivši levom nogom na prašnjavo Mesečevo tlo. Mali korak, mala nužda: Oldrin prvi mokrio na Mesecu U Srbiji je bio ponedeljak, 21. jula, 3 sata, 56 minuta i 31 sekunda. I dok Nilu Armstrongu pripada prvi korak, prvu nuždu na Mesecu obavio je Baz Oldrin. Pomokrio se u specijalnu vrećicu koja se nalazila u svemirskom odelu.
Armstrong 'probio led' kod Tita i Jovanke Nakon povratka na Zemlju krenuli su na svetsku turneju. Bili su popularni kao rok zvezde. U Jugoslaviji su ih ugostili Josip Broz i Jovanka. Večera je bila prilično uštogljena dok Nil Armstrong nije upitao Jovanku: “Gde je tačno rođen Nikola Tesla?” - Mislio sam da je poludeo. Ali nakon što se Jovanka oduševljeno nasmejala, sve maske su pale. Svi smo se opustili. Pitao sam ga kasnije kako je znao šta treba da pita, a Nil je skromno rekao: ‘Ah, pa Tesla je njen rođak!’. Takav je bio on, uvek pripremljen za sve situacije - prisetio se Kolins.
ŠETNJA ZA ISTORIJU - na Mesecu su bili 21 sat i 36 minuta, od toga su 2 sata i 31 minut hodali površinom prikupljajući uzorke tla i kamenje ODELO TEŠKO 90 KILOGRAMA -astronauti su uzimali uzorke pomoću hvataljki jer zbog krutosti odela nisu mogli da se saginju OLOVKOM POKRENULI MODUL - pri povratku sa Meseca pokvarilo se dugme za pokretanje motora. Oldrin ih je upalio olovkom, koja mu je poslužila kao prekidač U POVRATKU SPALILI ZASTAVU - postavili su je preblizu lunarnog modula, pa su je pri poletanju s Meseca motori letelice spalili Izvor: 24sata.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA