Најновије

Како су три астронаута након повратка очарали Јованку и Тита

Да се данас спусте Марсовци на Земљу, било би то мање чудо од човеког спуштања на Месец. Нитко тада није веровао да је то могуће, присетио се шибенички глумац Шпиро Губерина тог 20. јула 1969. године.
NASA

NASA

На Земљи је тада било око 3,6 милијарди људи. Недостајала су само тројица - Мајкл Колинс, Нил Армстронг и Едвин Баз Олдрин. Они су били у ракети. Летели су према Месецу - ишли су у немогућу мисију спуштања на површину Земљиног сателита и поновног повратка на Земљу. - Сви су тада буљили у ТВ пренос. А ја сам мислио да су Амери све то инсценирали, односно снимили у студију - рекао је Мирослав Лилић, тадашњи телевизијски водитељ. Свој тројици астронаута био је то тек други излет у свемир. На путовање од 384.000 километара кренули су 16. јула. До Месеца су путовали четири дана.
Кликните овде:Тито је још 1978. рекао: „Нема више Југославије“!Јосип Броз Тито: Могу ја виски да попијем и без штапа!Тито годинама имао двојника!
Четири дана после почела је историја. Колинс је остао у командном модулу да кружи у Месечевој орбити, а Армстронг и Олдрин су сели у лунарни модул и кренули према површини. Милијарду људи пратило је пренос спуштања. - Хјустон, овде база Тишина. Орао је слетео - проломио се испрекидани глас Нила Армстронга кроз звучник у контроли мисије. Након првобитног одушевљења чекало се на оно главно - излазак на површину. Ипак, пре тога Армстронг и Олдрин су вечерали. - У реду, сад ћу се померити од Орла. Ово је мали корак за човека, али џиновски за човечанство - рекао је Армстронг ступивши левом ногом на прашњаво Месечево тло. Мали корак, мала нужда: Олдрин први мокрио на Месецу У Србији је био понедељак, 21. јула, 3 сата, 56 минута и 31 секунда. И док Нилу Армстронгу припада први корак, прву нужду на Месецу обавио је Баз Олдрин. Помокрио се у специјалну врећицу која се налазила у свемирском оделу.
Армстронг 'пробио лед' код Тита и Јованке Након повратка на Земљу кренули су на светску турнеју. Били су популарни као рок звезде. У Југославији су их угостили Јосип Броз и Јованка. Вечера је била прилично уштогљена док Нил Армстронг није упитао Јованку: “Где је тачно рођен Никола Тесла?” - Мислио сам да је полудео. Али након што се Јованка одушевљено насмејала, све маске су пале. Сви смо се опустили. Питао сам га касније како је знао шта треба да пита, а Нил је скромно рекао: ‘Ах, па Тесла је њен рођак!’. Такав је био он, увек припремљен за све ситуације - присетио се Колинс.
ШЕТЊА ЗА ИСТОРИЈУ - на Месецу су били 21 сат и 36 минута, од тога су 2 сата и 31 минут ходали површином прикупљајући узорке тла и камење ОДЕЛО ТЕШКО 90 КИЛОГРАМА -астронаути су узимали узорке помоћу хватаљки јер због крутости одела нису могли да се сагињу ОЛОВКОМ ПОКРЕНУЛИ МОДУЛ - при повратку са Месеца покварило се дугме за покретање мотора. Олдрин их је упалио оловком, која му је послужила као прекидач У ПОВРАТКУ СПАЛИЛИ ЗАСТАВУ - поставили су је преблизу лунарног модула, па су је при полетању с Месеца мотори летелице спалили Извор: 24сата.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА