Najnovije

Tegeltija: Procesuiranje ratnih zločina biće ubrzano

SARAJEVO - Predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milan Tegeltija izjavio je da procesuiranje ratnih zločina do sada nije bilo na zadovoljavajućem nivou, ali da će to stanje biti popravljeno, a procesuiranje značajno ubrzano.
Foto: Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

"Imam neke nove podatke, jer sam imao sastanak sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, entiteta i Brčko distrikta, a jedna od tema bila je ubrzanje procesuiranja dela iz predmeta ratnih zločina i oblasti korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Tegeltija. Pozivajući se na podatke koje je dobio od glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, Tegeltija je naveo da su za celu prošlu godinu u Tužilaštvu BiH bile podignute 23 optužnice za ratne zločine. "Dobio sam podatak da je sa jučerašnjim danom podignuto već 19 optužnica, a Salihović očekuje da će do kraja godine biti podignuto između 50 i 70 optužnica za ratne zločine, što će već biti značajan napredak", ocenio je Tegeltija. On je najavio da će kao princip rada u pravosudnoj zajednici biti postizanje balansa, odnosno ravnomerenog opterećenja nosilaca pravosudnih institucija. "Tužioci bi za jednaku platu trebalo da budu jednako opterećeni poslom", rekao je Tegeltija.
Pročitajte još: Izralci zahvalili Dodiku na podršci
Na pitanje da li je potreban vrhovni sud na nivou BiH, Tegeltija je naveo da je postojanje takvog suda čisto političko pitanje i da o tome treba da odluče političari. "Ono što profesionalna zajednica može da uradi jeste da pruži modalitete za pravac kojim političari žele da idu u tom strukturalnom uređenju zemlje. Koliko znam, trenutno se u stukturalnom dijalogu ne govori o pitanju vrhovnog, već apelacionog suda", rekao je predsednik VSTS-a BiH. Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA