Najnovije

SSP ne priznaje Kosovo

Parafiranim dokumentom o Sporazumu o stabilizacji i pridruživanju Kosovo se ne priznaje kao nezavisna država, niti se garantuje njegova integracija u EU, piše dnevnik Zeri, objavljujući detalje sporazuma koji ukazuju na to.
Albanci nezadovoljni: SSP ne priznaje Kosovo kao državu, foto: RT.com

Albanci nezadovoljni: SSP ne priznaje Kosovo kao državu, foto: RT.com

U odnosu na dokumenat koji su ranije potpisali Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Albanija evidentno je da za srpsku pokrajinu Kosovo ne stoje identične reči, navodi list. Uporedivši dokument, na primer Srbije sa EU, kada se radi o dijalogu tamo se navodi: "Ovaj dijalog će doprineti približavanju Srbije sa EU i pronalaženju forme za saradnju između strana." Identično piše kada je EU potpisala dokumenat i sa ostalim zamljama bivše Jugoslavije dok sa Kosovom tekst glasi: "Ovaj dijalog će doprineti da Kosovo participira u međunarodnoj demokratskoj zajednici." Reč "približavanje" je zamenjena rečju "participacija", a kada bi bilo kao sa drugim državama, trebalo je da u dokumentu stoji: "Kosovo će se integrisati u međunarodne demokratske zajednice i postepeno će se približiti Evropskoj uniji", navodi list. Još jedna tačka u dokumentu govori da KiM nije u rangu ostalih država: "napredovanje Kosova u evropskoj perspektivi u skladu sa regionalnom perspektivom". Kako tvrdi list, tekst bi trebalo da glasi: "Napredak Kosova u evropskoj integraciji, oslanjajući se na zasluge i posvećenost Kosova." Jedna druga tačka koja govori o srpskoj pokrajini Kosovu glasi: "Regionalna saradnja i napredak u susednim odnosima." Međutim, formulacija za ovu stavku trebalo je da glasi: "Uska i efektivna saradnja u učlanjenju Kosova u regionalne organizacije i redovne konsultacije", zaključuje "Zeri".
Pročitajte:Brisel: Kosovo napreduje ka EU, naročito u sferi vizne liberalizacije!DSS: Neka se Vlada izjasni o zahtevu Nemačke da Kosovo dobije mesto u UNEU opet ponižava Srbiju – Kosovo na konferenciji u Parizu!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA