Najnovije

(VIDEO) RAT U SKOPLJU: Albanci napali policiju

SKOPLJE - U glavnom gradu Makedonije u toku su protesti protiv presude šestorici mladića za slučaj ubistva četvorice makedonskih mladića i jednog starijeg čoveka kod Smilkovskog jezera, nedaleko od Skoplja, koji se dogodio u aprilu 2012. godine. Demonstranti su napali policiju kamenicama.
Foto: Info KS

Foto: Info KS

Reporterka Al DŽazere Milka Smilevska javlja kako policija rasteruje demonstrante šok-bombama, te ispaljuje suzavac. Demonstranti su ranije kamenovali sud. Smilevska je ranije javila kako se očekuje da će uglavnom Albanci izaći na proteste protiv prvostepene presude izrečene šestorici mladića osuđenih za terorizam. - Oni ne veruju da je osuđena grupa počinila ubistva etničkih Makedonaca i smatraju da se radi o montiranom slučaju - javila je Smilevska.

Oštra reakcija porodica

U pozivu na današnji protest navodi se: "Ovo nije samo protest, već je nacionalna dužnost da živimo s motom: danas kod suseda, sutra u mojoj kući. Ako ne reagujemo danas, kada je nepravda kulminirala, onda neka kukavice ne sklope oči od straha." - Nekoliko hiljada demonstranata krenulo je ispred Jahja-pašine džamije nakon džume, molitve petkom. Demonstranti skandidraju "Nema pravde", "Jankulovska terorist", "mafijaška država", javio je iz Skoplja Al DŽazirin saradnik Jasmin Redžepi. Policija je blokirala put prema zgradi Vlade, a demonstranti su počeli bacaju kamenje na policiju, koja ih potiskuje natrag prema Jahja-pašinoj džamiji, javlja Redžepi. DŽeneta Ismailović, kćreka osuđenog, nosila je jedan od trasnaprenata, na kojem piše: - Hoću svoga oca Afrima i svoga strica Agima slobodne, jer su nevini - Organizatori protesta smatraju da je proces protiv šestorice mladića montiran, a da su mladići albanske nacionalnosti osuđeni bez dokaza. Tužitelj Gordana Gesovska kazala je u obrazloženju presude da su albanski mladići ubistva počinili u ime islamskog radikalizma, čiji je cilj uništenje makedonske pravoslavne vere i nacije, navode albanski mediji u Skoplju. Za krivično delo terorizma, po presudi Krivičnog suda u Skoplju u ponedeljak su na doživotni zatvor osuđeni Alil Demiri, braća Afrim i Agim Ismailović, Fejzi Aziri, Haki Aziri i Sami LJuta. Oslobođen je Sejdi Rami. Izricanje presude optuženici su prihvatili mirno, ali reagirali su članovi njihovih porodica i rodbina, dobacujući da odluka suda nije realna. Od šestoro osuđenih Alilu Demiriju i Afrimu Ismailoviću se sudi u odsustvu, jer se nalaze na Kosovu i tamo služe kaznu zatvora zbog posedovanja oružja. Makedonske vlasti su tražile njihovo izručenje, ali tzv. Kosovo to nije do sada učinilo. Iako se dvadesetak dana nije znalo ni ko su eventualni počinitelji, niti motiv zločina, osumnjičeni su privedeni, a policija je tvrdila da je motiv peterostrukog ubistva bio terorizam. Masakr na Smilkovskom jezeru dogodio se uoči Uskrsa 2012. godine, kad su ubijeni mladići Kire Tričkovski, Filip Slavkovski, Cvetančo Acevski i Aleksandar Nakevski, te ribolovac Borče Stevkovski. Izvor: Info KS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA