Најновије

(ВИДЕО) РАТ У СКОПЉУ: Албанци напали полицију

СКОПЉЕ - У главном граду Македоније у току су протести против пресуде шесторици младића за случај убиства четворице македонских младића и једног старијег човека код Смилковског језера, недалеко од Скопља, који се догодио у априлу 2012. године. Демонстранти су напали полицију каменицама.
Фото: Инфо КС

Фото: Инфо КС

Репортерка Ал Џазере Милка Смилевска јавља како полиција растерује демонстранте шок-бомбама, те испаљује сузавац. Демонстранти су раније каменовали суд. Смилевска је раније јавила како се очекује да ће углавном Албанци изаћи на протесте против првостепене пресуде изречене шесторици младића осуђених за тероризам. - Они не верују да је осуђена група починила убиства етничких Македонаца и сматрају да се ради о монтираном случају - јавила је Смилевска.

Оштра реакција породица

У позиву на данашњи протест наводи се: "Ово није само протест, већ је национална дужност да живимо с мотом: данас код суседа, сутра у мојој кући. Ако не реагујемо данас, када је неправда кулминирала, онда нека кукавице не склопе очи од страха." - Неколико хиљада демонстраната кренуло је испред Јахја-пашине џамије након џуме, молитве петком. Демонстранти скандидрају "Нема правде", "Јанкуловска терорист", "мафијашка држава", јавио је из Скопља Ал Џазирин сарадник Јасмин Реџепи. Полиција је блокирала пут према згради Владе, а демонстранти су почели бацају камење на полицију, која их потискује натраг према Јахја-пашиној џамији, јавља Реџепи. Џенета Исмаиловић, кћрека осуђеног, носила је један од траснапрената, на којем пише: - Хоћу свога оца Африма и свога стрица Агима слободне, јер су невини - Организатори протеста сматрају да је процес против шесторице младића монтиран, а да су младићи албанске националности осуђени без доказа. Тужитељ Гордана Гесовска казала је у образложењу пресуде да су албански младићи убиства починили у име исламског радикализма, чији је циљ уништење македонске православне вере и нације, наводе албански медији у Скопљу. За кривично дело тероризма, по пресуди Кривичног суда у Скопљу у понедељак су на доживотни затвор осуђени Алил Демири, браћа Африм и Агим Исмаиловић, Фејзи Азири, Хаки Азири и Сами Љута. Ослобођен је Сејди Рами. Изрицање пресуде оптуженици су прихватили мирно, али реагирали су чланови њихових породица и родбина, добацујући да одлука суда није реална. Од шесторо осуђених Алилу Демирију и Африму Исмаиловићу се суди у одсуству, јер се налазе на Косову и тамо служе казну затвора због поседовања оружја. Македонске власти су тражиле њихово изручење, али тзв. Косово то није до сада учинило. Иако се двадесетак дана није знало ни ко су евентуални починитељи, нити мотив злочина, осумњичени су приведени, а полиција је тврдила да је мотив петероструког убиства био тероризам. Масакр на Смилковском језеру догодио се уочи Ускрса 2012. године, кад су убијени младићи Кире Тричковски, Филип Славковски, Цветанчо Ацевски и Александар Накевски, те риболовац Борче Стевковски. Извор: Инфо КС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА