Najnovije

Šiptari konstituišu "vladu" 17. jula

PRIŠTINA - Presednica Kosova Atifete Jahjaga odlučila je da konstitutivna sednica nove skupštine Kosova bude 17. jula.
Priština (Foto; Vikipedija)

Priština (Foto; Vikipedija)

Kako se navodi u saopštenju, proces prevremenih izbora na Kosovu je okončan pošto je Centralna izborna komisija zvanično potvrdila njihove rezultate, čime je otvoren put za konstituisanje nove skupštine Kosova. "Sve moje delovanje biće u skladu sa ustavom Kosova i postojećim zakonima. Nakon konstituisanja Skupštine, poslaću u parlament i predlog za novog mandatara za premijera", ističe se u odluci Jahjage. Kosovski ustavni sud je 1. jula objavio tumačenje da bi Jahjaga mandat za sastav vlade najpre trebalo da ponudi Hašimu Tačiju, kao lideru Demokratske partije Kosova (DPK), koja je osvojila najviše glasova na nedavnim kosovskim izborima.
U slučaju da Tači u roku od 15 dana ne uspe da sastavi vladu, mandat bi trebalo dati onome ko obezbedi većinu u skupštini Kosova.
Jahjaga se 19. juna zvanično obratila ustavnom sudu i zatražila razjašnjenje dva člana kosovskog ustava koja se odnose na to kome bi trebalo da poveri mandat za sastav vlade. Na izborima u junu, najviše glasova dobila je Tačijeva DPK, ali su opozicioni Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo fatmira Limaja postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, uz podršku u parlamentu pokreta Samoopredeljenje. Po dogovoru tih stranaka, mandatar za sastav vlade bio bi Ramuš Haradinaj. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA