Najnovije

70 verzija basne

Beskrajne  mogućnosti jezičkog stvaralaštva pokazao je Simeon Marinković u knjizi „Stilske igre“, u izdanju „Kreativnog centra“, ispisujući više od 70 varijacija narodne basne o gavranu i lisici, koje je ilustrovao Dušan Pavlić. Ovim delom pokrenuta je i nova edicija knjiga za mlade pod nazivom „Različak“.
Od malena uz knjigu  (Foto: cityofsafford.us)

Od malena uz knjigu  (Foto: cityofsafford.us)

Marinković je napisao romantičnu, realističnu, muzičku, detektivsku, istorijsku, novinsku, naučnu, lirsku, bajkovitu, satiričnu, rodoljubivu, haiku i još mnogobrojne verzije ove basne u kojoj se dve životinje nadmudruju oko komada sira, a kako kaže, uzor mu je bila knjiga „Stilske vežbe“ Rejmona Kenoa.

- Kreativnost kod mladih uspešno se razvija vežbanjem. Dok sam radio kao nastavnik u školama i kao profesor sa studentima, zapazio sam da mladi obožavaju stilske vežbe na kratkim sadržajima. Oni tada imaju šansu da nešto novo stvore i to daje odlične rezultate. U našim školama i fakultetima mladi su željni kreativnog rada, jer su opterećeni uglavnom reprodukcijom - kaže za „Novosti“ Marinković.

U ovakvim vežbama autor je koristio i druge basne.
Pročitajte još:Sledeći korak Moskve: Zabrana uvoza stranih automobilaPogođen konvoj sa izbeglicama kod Luganska, ima žrtava
Sve one slikaju ljudski život. Ova basna je u nastavnom programu i zanimljivo je videti kako je deca u vrtićima razgrađuju i dograđuju jer njih škola još nije uplašila i stegla.

Razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kod današnje dece, po njegovim rečima, složen je vaspitni zadatak:

- Danas ga otežavaju elektronski mediji koji vezuju decu i mlade jednostavnim oblicima komunikacije i agresivnim igricama. U isto vreme, u školama u programima lektire nedostaju dela koja govore o savremenom životu mladih, u kojima će ovi prepoznati svoj život i svoje razvojne probleme. Imajući sve to u vidu, mi smo u „Kreativnom centru“ razvili taj put do knjige, počev od najmlađeg uzrasta, a edicija „Različak“ deo je tog programa. Ona je i poziv piscima i ilustratorima da nam se pridruže - kaže Marinković, glavni urednik ove izdavačke kuće.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA