Najnovije

GSP: Od 1. septembra za sve obavezna overa kartica!

Izmenjeni  pravilnik o tarifnom sistemu u javnom gradskom prevozu danas stupa na snagu, dok će sa početkom nove školske godine, dakle od 1. septembra, biti obavezno i overavanje kartica za sve putnike!
Svi na overu (Foto: Rtvbn.com)

Svi na overu (Foto: Rtvbn.com)

Najavljene promene zasada neće biti drastične, kako su se mnogi korisnici pribojavali, samo će uslovi za ostvarivanje prava na povlašćen, odnosno besplatan prevoz, biti pooštreni. To međutim, ne važi za sugrađane starije od 65 godina koji će i dalje moći da se voze besplatno uz odgovarajuću karticu i obavezno plaćanje godišnje elektronske registracije.

Najviše problema, barem na prvi pogled, mogla bi da izazove odluka o validaciji kartica, obavezi koja će važiti kako za one koji imaju personalizovane, tako i nepersonalizovane putne isprave.

- Izmenom pravilnika se, u cilju smanjenja zloupotreba kod izdavanja besplatnih i povlašćenih kartica, jasnije precizira dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava za izdavanje personalizovanih kartica - objašnjavaju u gradu. - Takođe, uvodi se mogućnost blokade personalizovane kartice, čime se povećava stepen kontrole nad izdatim besplatnim i povlašćenim karticama.

Kada je u pitanju izdavanje učeničkih, odnosno studentskih legitimacija, pooštreni uslovi podrazumevaju da oni pohađaju akreditovane škole, odnosno fakultete. Od invalida i penzionera, koji uslugu prevoza plaćaju sa popustom, ili kategorija koje imaju pravo na besplatan prevoz sa neograničenim vremenom trajanja uz odgovarajuću karticu, traži se da rešenja kojima dokazuju svoj status budu pravosnažna.

Pročitajte još:

Pogođen konvoj sa izbeglicama kod Luganska, ima žrtava

Sledeći korak Moskve: Zabrana uvoza stranih automobila

Sugrađani koji pravo na povlašćenu ili besplatnu vožnju ostvaruju po osnovu bolesti, ubuduće će imati beneficije samo ukoliko imaju odgovarajuću šifru bolesti.

STUDENTI SAMO DO 26 GODINA

PO novome, prevoz sa popustom za učenike srednjih škola umesto do 21, važi do 20 godina, dok se za studente granica sa 30 spušta na 26. Time je usklađeno pravo na subvencionisano korišćenje prevoza sa uslovima koji važe prilikom ostvarivanja prava na porodičnu penziju.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA