Najnovije

U BiH se nalazi 5.000 članova Al Kaide

BANJALUKA - BiH nema jasnu strategiju rešavanja problema vehabija i ako se tako nastavi za godinu ili dve imaće još veći problem sa njima. Posebno se to odnosi na Federaciju BiH koja je postala glavni poligon za obuku vehabija u Evropi. Svemu ovome idu u prilog i sve češće vesti iz Sirije gde ginu vehabije rođene i obučene u BiH, ali i informacije da i dalje odlaze u Siriju da ratuju.
Opasnost po region (foto: Srbijadanas.net)

Opasnost po region (foto: Srbijadanas.net)

Prema vestima koje dolaze iz raznih međunarodnih obaveštajnih krugova više od 5.000 radikalnih islamista iz Federacije BiH su članovi Al kaide, kaže za „Novosti“ DŽevad Galijašević ekspert za borbu protiv terorizma.- Poslednje vesti govore da je samo u Siriju otišlo oko 400 državljana BiH. To je samo dokaz da su vehabije iz BiH međunarodna pretnja. BiH je sve češće na udaru međunarodne zajednice zbog vehabija, ali politički predstavnici Bošnjaka vešto izbegavaju obračun sa vehabijama i tako stavljaju BiH na crnu listu međunarodno opasnih terorističkih zemalja - ističe Galijašević.On dalje dodaje da se kao jedan od glavnih krivaca za rasplamsavanje radikalnog islama u BiH i porast vehabijskog pokreta može okarakterisati i Tužilaštvo BiH.- Tužilaštvo BiH već godinama nema jasan stav prema terorizmu. Mi u BiH smo imali Mevlida Jašarevića i dizanje policijske stanice u Bugojnu u vazduh od strane vehabija, ali se suštinski ništa nije promenilo niti se zaoštrio stav prema terorizmu. Ova institucija mora da vodi istrage i podiže konkretne optužnice, a da na kraju rezultat bude kazna zatvorska za teroriste - poručio je Galijašević.
Pročitajte još:Pogođen konvoj sa izbeglicama kod Luganska, ima žrtavaPROROČICA IZ DABLINA: Stiže smak sveta!
Da BiH ima veliki problem sa odnosom prema vehabijama i ljudima opasnim po bezbednost BiH, Galijašević navodi i primer da u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, od 20- lica, koliko ih tamo boravi, 11 predstalja stalni izvor pretnje a da nad njima niko neće vršiti nadzor kada budu pušteni iz tog centra. IMIGRACIONI CENTAR - Već šest godina u Imigracionom centru je Sirijac Abu Hamza, a nedavno je oslobođen Zejad Khalaf Hamadi al Gertanija. Gertani je u Imigracionom centru bio od 2009. godine, a izlazak je naložio Ustavni sud BiH nakon što je usvojio apelaciju ovog Iračanina, koji je ranije ostao bez ratnog državljanstva BiH. Iz Imigracionog je već ranije pušten bezbednjak odreda „El mudžahid“ Ejmin Avad koji živi u Zenici. Ovo su samo dokazi lošeg odnosa prema opasnim osobama - istakao je Galijašević. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA