Najnovije

Donjeck, zeleno svetlo za humanitarni koridor

Lideri Donjecke narodne republike prihvatili su poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da otvore humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom njihovog razoružanja. Merkelova i Porošenko razgovrali o situaciji na istoku Ukrajine.
Proruske snage sa barjakom sa likom Hrista (Foto>LifNews)

Proruske snage sa barjakom sa likom Hrista (Foto>LifNews)

Premijer Donjecke narodne republike Aleksander Zaharčenko saopštio je da su borci spremni da omoguće humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom da predaju teško naoružanje i municiju, prenela je agencija Itartas. Putin je, kako je podsetila ruska agencija, zatražio od milicija Novorosije (Donjecka i Luganska republika) da dozvole ukrajinskim vojnicima pod njihovim okruženjem da izađu sa bojišta. Apelovao je na pripadnike milicija da spreče nepotrebne žrtve, istakavši da mnogi ukrajinski vojnici učestvuju u vojnoj operaciji Kijeva na jugoistoku zemlje mimo svoje volje, jer izvršavaju naređenja. Predsednik Rusija pozvao je kijevske vlasti da odmah prekinu sa vojnom operacijom i da sednu za pregovarački sto sa predstavnicima Donbasa. Putin je obećao da će Rusija nastaviti da obezbeđuje humanitarnu pomoć za stanovništvo na jugoistoku Ukrajine. Ipak, ukrajinska vojska saopštila je da je poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da se otvori "humanitarni koridor" dokaz da su proruski aktivisti na istoku Ukrajine pod direktnom kontrolom Kremlja. "Putinov poziv dokazuje samo jedno - ti ljudi (proruski aktivisti) su direktno pod vođstvom i kontrolom Kremlja", navedeno je u saopštenju ukrajinske vojske, prenela je agencija Rojters.
Pročitajte još:
U međuvremenu su predsednik Ukrajine Petro Porošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali telefonom o situaciji u regionu Donbasa i koracima ka uspostavljanju dijaloga za mirno rešavanje situacije. Porošenko je zatražio od Merkelove da učini sve u Evropskoj uniji i na međunarodnoj sceni da bi podržala Ukrajinu, preneo je Itartas. Nemačka kancelarka je istakla da je Nemačka spremna da pruži podršku sproveđenju odlučnih koraka EU na narednom sastanku Evsropskog saveta 30. avgusta. Evropska unija mora da pokaže solidarnost sa Ukrajinom, rekla je Merkleova. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA